Magiczne ciasto czekoladowo-waniliowe
Składniki:
- Magiczne ciasto czekoladowo-waniliowe
- naczynie żaroodporne o średnicy 25/28 cm; czas przygotowania 20 minut +czas pieczenia 75 minut +czas stygnięcia
- BISZKOPT:
- 200 g mąki
- 125 ml oleju
- 2 jajka
- 60 g cukru
- 200 g rozpuszczonej czekolady deserowej
- 240 ml mleka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- FLAN:
- 5 jaj
- 100 g cukru
- 0,5 l mleka
- cukier waniliowy lub 1/3 laski wanilii
- KARMEL:
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka wody
Magiczne ciasto czekoladowo-waniliowe – jak zrobić?
-
Biszkopt:
- Do mleka dodać sok z cytryny i odstawić na 15 minut, aby nam się lekko zsiadło.
- Przygotować karmel tj. do rondelka lub na małą patelnię wlać wodę i wsypać cukier, gotować, aż uzyskamy brązowy karmel. Gorący wylać do naczynia żaroodpornego i rozprowadzić pędzelkiem.
-
Ciasto czekoladowo-waniliowe:
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Piekarnik nagrzać do 170°C.
- Jajka zmiksować z cukrem i solą na puszystą masę, wlać olej i rozpuszczoną czekoladę, dokładnie wymieszać.
- Wlać połowę mleka i część mąki, połączyć i dodać pozostałą mąkę z mlekiem. Wymieszać na jednolitą i gładka masę.
- Wylać do formy z karmelem, wygładzić.
-
Flan czekoladowy:
- Jaja zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, wlać mleko i dokładnie wymieszać.
- Wylać na ciasto czekoladowe, ale nie bezpośrednio na biszkopt. Najlepiej podstawić sobie łyżkę lub wylewać łyżką wazową.
-
Pieczenie i podawanie:
- Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 75/80 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Upieczony pozostawić w formie, żeby wystygł. Chłodny wstawić na 2 godziny do lodówki.
- Zimny obkroić od brzegów i wyłożyć na patere górą na dół, tak aby biszkopt znalazł się na spodzie i flan jako delikatniejszy na wierzchu.
- Podawać sam lub z lodami czy świeżymi owocami.
Magiczne ciasto hiszpańskie
Tekst:
Magiczne ciasto czekoladowo-waniliowe – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1. Biszkopt:
Do mleka dodać sok z cytryny i odstawić na 15 minut, aby nam się lekko zsiadło.
Przygotować karmel tj. do rondelka lub na małą patelnię wlać wodę i wsypać cukier, gotować, aż uzyskamy brązowy karmel. Gorący wylać do naczynia żaroodpornego i rozprowadzić pędzelkiem.
-
2. Ciasto czekoladowo-waniliowe:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą.
Piekarnik nagrzać do 170’C.
Jajka zmiksować z cukrem i solą na puszystą masę, wlać olej i rozpuszczoną czekoladę, dokładnie wymieszać. Następnie wlać połowę mleka i część mąki, połączyć i dodać pozostałą mąkę z mlekiem. Wymieszać na jednolitą i gładka masę.
Wylać do formy z karmelem, wygładzić.
-
3. Flan czekoladowy:
Przygotować flan tj. jaja zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, wlać mleko i dokładnie wymieszać.
Wylać na ciasto czekoladowe, ale nie bezpośrednio na biszkopt. Najlepiej podstawić sobie łyżkę lub wylewać łyżką wazową.
-
4. Pieczenie i podawanie:
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 75/80 minut, do tzw suchego patyczka.
Upieczony pozostawić w formie, żeby wystygł. Chłodny wstawić na 2 godziny do lodówki.
Zimny obkroić od brzegów i wyłożyć na patere górą na dół, tak aby biszkopt znalazł się na spodzie i flan jako delikatniejszy na wierzchu.
Podawać sam lub z lodami czy świeżymi owocami.
Smacznego 🙂
Porady – Magiczne ciasto czekoladowo-waniliowe – dodatkowe informacje
Hiszpanie uwielbiają flan z karmelem oraz biszkopt, najlepiej czekoladowy. Te dwa bardzo popularne desery, połączone razem, tworzą niesamowite i wyborne ciasto tzw, choco flan, w Polsce znane pod nazwą „magiczne ciasto”.
Kilka dni temu natknęłam się na ten przepis w hiszpańskiej grupie kulinarnej. Bardzo mi się spodobał i nie byłabym sobą, gdybym go nie wypróbowała.
Dlatego magiczne? Dlatego, że podczas pieczenia, ciasto ciemne, jak za sprawą czarodziejskiej różdżki zamienia się miejscem z ciastem jasnym, ale podczas krojenia, deser jest bez zmian. Zimny deser wybornie smakuje w upalne lato z lodami lub świeżymi owocami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: MAGICZNE CIASTO ( MAGIC CUSTARD CAKE )
Następny przepis: Majonez doskonały