Magiczne ciasto czekoladowo-waniliowe

Magiczne ciasto czekoladowo-waniliowe

Magiczne ciasto czekoladowo-waniliowe to uwodzicielska harmonia intensywnej czekolady i delikatnej wanilii, które w tajemniczy, niepowtarzalny sposób łączą się w jednym wypieku. To hiszpański deser inspirowany tradycyjnym flanem czekoladowym, który przy zachowaniu prostych składników oferuje zupełnie nowe doświadczenie smakowe. Ciasto jest niezwykle aromatyczne, miękkie i wilgotne, a jego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych. Stanowi doskonałe połączenie elegancji i prostej radości płynącej z domowego wypieku. Przygotuj się na niespodziankę, która czeka na ciebie po upieczeniu – magiczne ciasto hiszpańskie zachwyca unikalną teksturą i niepowtarzalnym smakiem.

Składniki:

  • Magiczne ciasto czekoladowo-waniliowe
  • naczynie żaroodporne o średnicy 25/28 cm; czas przygotowania 20 minut +czas pieczenia 75 minut +czas stygnięcia
  • BISZKOPT:
  • 200 g mąki
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • 200 g rozpuszczonej czekolady deserowej
  • 240 ml mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • FLAN:
  • 5 jaj
  • 100 g cukru
  • 0,5 l mleka
  • cukier waniliowy lub 1/3 laski wanilii
  • KARMEL:
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka wody

Magiczne ciasto czekoladowo-waniliowe – jak zrobić?

  1. Biszkopt:

    1. Do mleka dodać sok z cytryny i odstawić na 15 minut, aby nam się lekko zsiadło.
    2. Przygotować karmel tj. do rondelka lub na małą patelnię wlać wodę i wsypać cukier, gotować, aż uzyskamy brązowy karmel. Gorący wylać do naczynia żaroodpornego i rozprowadzić pędzelkiem.
  2. Ciasto czekoladowo-waniliowe:

    1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą.
    2. Piekarnik nagrzać do 170°C.
    3. Jajka zmiksować z cukrem i solą na puszystą masę, wlać olej i rozpuszczoną czekoladę, dokładnie wymieszać.
    4. Wlać połowę mleka i część mąki, połączyć i dodać pozostałą mąkę z mlekiem. Wymieszać na jednolitą i gładka masę.
    5. Wylać do formy z karmelem, wygładzić.
  3. Flan czekoladowy:

    1. Jaja zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, wlać mleko i dokładnie wymieszać.
    2. Wylać na ciasto czekoladowe, ale nie bezpośrednio na biszkopt. Najlepiej podstawić sobie łyżkę lub wylewać łyżką wazową.
  4. Pieczenie i podawanie:

    1. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 75/80 minut, do tzw. suchego patyczka.
    2. Upieczony pozostawić w formie, żeby wystygł. Chłodny wstawić na 2 godziny do lodówki.
    3. Zimny obkroić od brzegów i wyłożyć na patere górą na dół, tak aby biszkopt znalazł się na spodzie i flan jako delikatniejszy na wierzchu.
    4. Podawać sam lub z lodami czy świeżymi owocami.

Magiczne ciasto hiszpańskie

Tekst:

Magiczne ciasto czekoladowo-waniliowe – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Do mleka dodać sok z cytryny i odstawić na 15 minut, aby nam się lekko zsiadło.

    Przygotować karmel tj. do rondelka lub na małą patelnię wlać wodę i wsypać cukier, gotować, aż uzyskamy brązowy karmel. Gorący wylać do naczynia żaroodpornego i rozprowadzić pędzelkiem.

  • 2. Ciasto czekoladowo-waniliowe:

    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą.

    Piekarnik nagrzać do 170’C.

    Jajka zmiksować z cukrem i solą na puszystą masę, wlać olej i rozpuszczoną czekoladę, dokładnie wymieszać. Następnie wlać połowę mleka i część mąki, połączyć i dodać pozostałą mąkę z mlekiem. Wymieszać na jednolitą i gładka masę.

    Wylać do formy z karmelem, wygładzić.

  • 3. Flan czekoladowy:

    Przygotować flan tj. jaja zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, wlać mleko i dokładnie wymieszać.

    Wylać na ciasto czekoladowe, ale nie bezpośrednio na biszkopt. Najlepiej podstawić sobie łyżkę lub wylewać łyżką wazową.

  • 4. Pieczenie i podawanie:

    Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 75/80 minut, do tzw suchego patyczka.

    Upieczony pozostawić w formie, żeby wystygł. Chłodny wstawić na 2 godziny do lodówki.

    Zimny obkroić od brzegów i wyłożyć na patere górą na dół, tak aby biszkopt znalazł się na spodzie i flan jako delikatniejszy na wierzchu.

    Podawać sam lub z lodami czy świeżymi owocami.

    Smacznego 🙂

Porady – Magiczne ciasto czekoladowo-waniliowe – dodatkowe informacje

Hiszpanie uwielbiają flan z karmelem oraz biszkopt, najlepiej czekoladowy. Te dwa bardzo popularne desery, połączone razem, tworzą niesamowite i wyborne ciasto tzw, choco flan, w Polsce znane pod nazwą „magiczne ciasto”.

Kilka dni temu natknęłam się na ten przepis w hiszpańskiej grupie kulinarnej. Bardzo mi się spodobał i nie byłabym sobą, gdybym go nie wypróbowała.

Dlatego magiczne? Dlatego, że podczas pieczenia, ciasto ciemne, jak za sprawą czarodziejskiej różdżki zamienia się miejscem z ciastem jasnym, ale podczas krojenia, deser jest bez zmian. Zimny deser wybornie smakuje w upalne lato z lodami lub świeżymi owocami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: MAGICZNE CIASTO ( MAGIC CUSTARD CAKE )
Następny przepis: Majonez doskonały

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode