Mączka rydzowa / proszek z suszonych rydzów

Mączka rydzowa / proszek z suszonych rydzów

Zakochaj się w smaku intensywnego proszku z suszonych rydzów, który sprawdzi się jako wyjątkowy dodatek do wielu potraw. Najdelikatniejsze jesienne grzyby zamknięte w słoiku, dostępne o każdej porze roku. Tajemnica tkwi w odpowiednim suszeniu rydzów, dzięki czemu zachowają swoje aromatyczne nuty. Proszek jest łatwy do przygotowania i stanowi prawdziwą skarbnicę wartości odżywczych. Zastosowanie mączki rydzowej to ograniczona jedynie przez twórczą wyobraźnię każdego smakosza. To kwintesencja jesieni zamknięta w jednym słoiku. Spróbuj przygotować go samodzielnie i przekonaj się, jak wiele potraw można wzbogacić o wyjątkowy smak suszonych rydzów.

Składniki:

  • Grzyby rydze – dowolna ilość

Mączka rydzowa / proszek z suszonych rydzów – jak zrobić?

  1. Grzyby dokładnie oczyszczamy. Nie powinno się ich myć i moczyć, a jedynie przetrzeć ściereczką. Kroimy je w plasterki i suszymy. Grzyby można suszyć w piekarniku lub w suszarkach. Czas suszenia zależy od wielkości kawałków i tego jak są wilgotne. U mnie, na suszarce, suszyły się 24 godziny.
  2. Grzyby po wysuszeniu przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Można je także zmielić np. blenderem. Mączkę przechowujemy w zakręconym słoiku.

Mączka rydzowa / proszek z suszonych rydzów – dodatkowe informacje

Mączkę można wykonać z dowolnych grzybów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Maczanka Krakowska
Następny przepis: Maggiczne Skrzydełka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode