Mączka rydzowa / proszek z suszonych rydzów
Zakochaj się w smaku intensywnego proszku z suszonych rydzów, który sprawdzi się jako wyjątkowy dodatek do wielu potraw. Najdelikatniejsze jesienne grzyby zamknięte w słoiku, dostępne o każdej porze roku. Tajemnica tkwi w odpowiednim suszeniu rydzów, dzięki czemu zachowają swoje aromatyczne nuty. Proszek jest łatwy do przygotowania i stanowi prawdziwą skarbnicę wartości odżywczych. Zastosowanie mączki rydzowej to ograniczona jedynie przez twórczą wyobraźnię każdego smakosza. To kwintesencja jesieni zamknięta w jednym słoiku. Spróbuj przygotować go samodzielnie i przekonaj się, jak wiele potraw można wzbogacić o wyjątkowy smak suszonych rydzów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Grzyby rydze – dowolna ilość
Mączka rydzowa / proszek z suszonych rydzów – jak zrobić?
- Grzyby dokładnie oczyszczamy. Nie powinno się ich myć i moczyć, a jedynie przetrzeć ściereczką. Kroimy je w plasterki i suszymy. Grzyby można suszyć w piekarniku lub w suszarkach. Czas suszenia zależy od wielkości kawałków i tego jak są wilgotne. U mnie, na suszarce, suszyły się 24 godziny.
- Grzyby po wysuszeniu przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Można je także zmielić np. blenderem. Mączkę przechowujemy w zakręconym słoiku.
Mączka rydzowa / proszek z suszonych rydzów – dodatkowe informacje
Mączkę można wykonać z dowolnych grzybów.