Łzy Wałęsy – sernik z rosą
Składniki:
- Ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 200 g masła lub margaryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- Masa serowa:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 0,7-1 kg sera białego z wiaderka
- 0,5 szklanki oleju
- sok z całej cytryny
- 2 niepełne szklanki letniego mleka
- Beza:
- 3 biała(pozostałe z ciasta kruchego)
- 0,5 szklanki cukru
Łzy wałęsy – sernik z rosą – jak zrobić?
-
Ciasto kruche
Zagnieść ciasto ze wszystkich podanych składników. Wyklecić nim foremkę (35cmx24cm) i uformować wysokie boki. Ciasta nie podpiekać, na czas wyrabiania masy serowej, foremkę z ciastem kruchym można wstawić do lodówki, nie jest to jednak konieczne.
-
Masa serowa
3 całe jajka ubić z 1 szklanką cukru na puszystą masę. Cały czas miksując wsypać proszek budyniowy, dodać biały ser, olej, wyciśnięty sok z cytryny oraz letnie mleko. Masę wylać na ciasto w foremce. Będzie to bardzo rzadkie, ale takie ma być. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni, grzanie góra-dół albo dół plus termoobieg. Piec 60 minut.
-
Beza
Ubić pianę z trzech białek, dodać 0,5 szklanki cukru. Po godzinie pieczenia wyjąć gorący sernik z piekarnika i rozsmarować na nim bezę. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Jeśli był włączony termoobieg, należy go wyłączyć i zmienić na grzałkę dolną i górną.
Słowa kluczowe: przepis na sernik łzy wałęsy, sernik łzy wałęsy przepis, sernik złota rosa moje wypieki, sernik łzy, łzy wałęsy przepis, ciasto łzy wałęsy, sernik rosa moje wypieki, łzy wałęsy, sernik łzy wałęsy, sernik z rosą moje wypieki.
Porady – Łzy Wałęsy – dodatkowe informacje
Po upieczeniu sernik studzimy ok. godziny w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, żeby nie opadł, ale jednocześnie się nie wysuszył. Aby sernik zapłakał złotymi łzami, schłodzone ciasto wkładamy do szczelnego pojemnika i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Lumaconi zapiekane z serem
Następny przepis: Luzowana kaczka z nadzieniem mięsno - paprykowym