Lukier na bazie proszku bezowego

Lukier na bazie proszku bezowego

Przedstawiamy przepis na lukier na bazie proszku bezowego, doskonały dodatek do różnorodnych wypieków. Ten lukier w proszku wprowadzi do twoich deserów subtelny smak i lekkość bezy. Jego gładka konsystencja umożliwia precyzyjne dekorowanie ciast i pierniczków. Ci, którzy pragną dodać swoim wypiekom profesjonalnej wykończenia, często wybierają lukier królewski w proszku. Proszek bezowy, będący kluczowym składnikiem tego przepisu, dostarcza lukrowi słodkości i delikatnej struktury. Gotowy produkt szokuje swoim eleganckim wyglądem, a mało kto spodziewa się, jak proste są składniki i technika jego przygotowania.

Składniki:

  • 50 g proszku bezowego (skruszonej bezy)
  • 100 g przegotowanej wody
  • 500 g cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Lukier na bazie proszku bezowego – jak zrobić?

  1. Rozkruszone bezy zalać wodą i miksować 3 minuty, dodawać porcjami cukier i dalej ubijać aż lukier będzie gładki i aksamitny. Na końcu dodać sok z cytryny. Lukier wychodzi gęsty, wlewamy go do woreczka na mrożonki (jest grubszy), odcinamy róg i przez otworek wyciskamy wzorki na ciasto. Lukier dość szybko zasycha.

Lukier na bazie proszku bezowego – dodatkowe informacje

Taki lukier można przechowywać kilka tygodni w temperaturze pokojowej w zamkniętym słoiczku. Jeśli potrzebny nam lukier do polania wystarczy nasz lukier rozcieńczyć odrobiną wody. Lukier można barwić, najlepiej barwnikami w płynie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lukier królewski
Następny przepis: Lukier mleczny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode