Lukier na bazie proszku bezowego
Przedstawiamy przepis na lukier na bazie proszku bezowego, doskonały dodatek do różnorodnych wypieków. Ten lukier w proszku wprowadzi do twoich deserów subtelny smak i lekkość bezy. Jego gładka konsystencja umożliwia precyzyjne dekorowanie ciast i pierniczków. Ci, którzy pragną dodać swoim wypiekom profesjonalnej wykończenia, często wybierają lukier królewski w proszku. Proszek bezowy, będący kluczowym składnikiem tego przepisu, dostarcza lukrowi słodkości i delikatnej struktury. Gotowy produkt szokuje swoim eleganckim wyglądem, a mało kto spodziewa się, jak proste są składniki i technika jego przygotowania.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 50 g proszku bezowego (skruszonej bezy)
- 100 g przegotowanej wody
- 500 g cukru pudru
- sok z połowy cytryny
Lukier na bazie proszku bezowego – jak zrobić?
- Rozkruszone bezy zalać wodą i miksować 3 minuty, dodawać porcjami cukier i dalej ubijać aż lukier będzie gładki i aksamitny. Na końcu dodać sok z cytryny. Lukier wychodzi gęsty, wlewamy go do woreczka na mrożonki (jest grubszy), odcinamy róg i przez otworek wyciskamy wzorki na ciasto. Lukier dość szybko zasycha.
Lukier na bazie proszku bezowego – dodatkowe informacje
Taki lukier można przechowywać kilka tygodni w temperaturze pokojowej w zamkniętym słoiczku. Jeśli potrzebny nam lukier do polania wystarczy nasz lukier rozcieńczyć odrobiną wody. Lukier można barwić, najlepiej barwnikami w płynie.