Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim to wykwintne danie, które przygotować można na wiele okazji w ciągu całego roku. Wykorzystując składniki najwyższej jakości, możemy stworzyć coś naprawdę spektakularnego. Delikatny łosoś, aromatyczny szpinak otulony chrupiącym ciastem francuskim tworzą niepowtarzalne połączenie smaków. To danie jest nie tylko apetyczne, ale także atrakcyjne wizualnie – idealne, by zaskoczyć gości podczas uroczystego obiadu czy rodzinnej kolacji. Przepis ten, znany z programu Ugotowani na antenie TVN, jest doskonałym pomysłem na to, aby wprowadzić nieco luksusu do domowego menu.

Składniki:

  • 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego (użyłam z Biedronki o wymiarach 25×42 cm)
  • świeży filet z łososia
  • opakowanie szpinaku rozdrobnionego mrożonego – 450 g
  • 4 duże ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • olej
  • 1 jajko
  • płatki migdałowe (opcjonalnie)

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim – jak zrobić?

  1. Wcześniej rozmrożony szpinak podgrzewamy na patelni na łyżce oleju, smażymy od 5-10 min
  2. Po tym czasie dodajemy pokrojony drobno czosnek, smażymy dosłownie kilka minut, następnie doprawiamy szpinak solą i pieprzem wedle uznania
  3. Łososia doprawiamy z dwóch stron solą, pieprzem oraz delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny
  4. Rozkładamy płat ciasta francuskiego, na spód kładziemy połowę lekko ostudzonego szpinaku, na nim kładziemy łososia, następnie znowu szpinak
  5. Tak przygotowane danie zawijamy. Po zawinięciu u mnie wygląda to mniej więcej tak:
    łosoś w cieście francuskim
  6. Wierzch ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem a następnie posypujemy płatkami migdałowymi
  7. Całość pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 40 minut. Smacznego 😉

xxxx – dodatkowe informacje

Jeśli chodzi o skórę łososia to ja ją zdjęłam 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Łosoś ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim
Następny przepis: Lubelski Forszmak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode