Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim to wykwintne danie, które przygotować można na wiele okazji w ciągu całego roku. Wykorzystując składniki najwyższej jakości, możemy stworzyć coś naprawdę spektakularnego. Delikatny łosoś, aromatyczny szpinak otulony chrupiącym ciastem francuskim tworzą niepowtarzalne połączenie smaków. To danie jest nie tylko apetyczne, ale także atrakcyjne wizualnie – idealne, by zaskoczyć gości podczas uroczystego obiadu czy rodzinnej kolacji. Przepis ten, znany z programu Ugotowani na antenie TVN, jest doskonałym pomysłem na to, aby wprowadzić nieco luksusu do domowego menu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego (użyłam z Biedronki o wymiarach 25×42 cm)
- świeży filet z łososia
- opakowanie szpinaku rozdrobnionego mrożonego – 450 g
- 4 duże ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- olej
- 1 jajko
- płatki migdałowe (opcjonalnie)
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim – jak zrobić?
- Wcześniej rozmrożony szpinak podgrzewamy na patelni na łyżce oleju, smażymy od 5-10 min
- Po tym czasie dodajemy pokrojony drobno czosnek, smażymy dosłownie kilka minut, następnie doprawiamy szpinak solą i pieprzem wedle uznania
- Łososia doprawiamy z dwóch stron solą, pieprzem oraz delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny
- Rozkładamy płat ciasta francuskiego, na spód kładziemy połowę lekko ostudzonego szpinaku, na nim kładziemy łososia, następnie znowu szpinak
- Tak przygotowane danie zawijamy. Po zawinięciu u mnie wygląda to mniej więcej tak:
- Wierzch ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem a następnie posypujemy płatkami migdałowymi
- Całość pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 40 minut. Smacznego 😉
xxxx – dodatkowe informacje
Jeśli chodzi o skórę łososia to ja ją zdjęłam 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Łosoś ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim
Następny przepis: Lubelski Forszmak