Łopatka ze słoika – domowa konserwa
Nie ma nic lepszego niż kuszący aromat domowej konserwy. Łopatka ze słoika to idealna propozycja dla tych, którzy cenią tradycyjne metody przygotowania mięsa i szukają pomysłu na domowy przysmak. Ta prosta konserwa z łopatki, gotowana powoli, aż do momentu, gdy mięso staje się kruche i pachnące, to prawdziwa gratka dla miłośników mięsnych smakołyków. To danie, choć wymaga nieco czasu, jest prostym sposobem na przygotowanie pysznego, domowego jedzenia, które z powodzeniem może zagościć w naszych spiżarniach na dłużej. Niezależnie od pory roku, łopatka ze słoika zawsze smakuje jak u babci.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 kilogramy łopatki
- 2 łyżki soli do peklowania
- 4 liście laurowe
- 5 kulek ziela agielskiego
- 10 kulek czarnego pieprzu
- 5 kulek jałowca
- 2 łyżeczki żelatyny
- 150 mililitrów wody przegotowanej
- smalec
Łopatka ze słoika – domowa konserwa – jak zrobić?
- Łopatkę oczyścić i pokroić w grubą kostkę, przełożyć do miski dodać sól do peklowania, żelatynę oraz wodę. Całość wyrabiać około 10 min. Przełożyć do cermicznego lub szkalnego naczynia i pod przykryciem wstawić do lodówki. Marynować 3-4 dni. Po 24h i 48h ponownie wyrobić i ostawić do lodówki.
- Przygotowane mięso wyjąć z lodówki i przed przełożeniem do słoików ponownie wyrobić. Słoiki o pojemności 0,5l umyć i wyparzyć. Nakładać mięso do ¾ wysokości słoika, ścisle je ugniatając tak aby nie było wolnych przestrzeni. Do każdego słoika dodać po 2-3 kulki czarnego pieprzu, 2 kulki ziela angielskiego, kulkę jałowca i liść laurowy (przyprawy wcisnąć w mięso). Na wierzchu wyłożyć po 1 lyżce smalcu. Słoiki szczelnie zakręcić.
- Dno garnka wyłożyć sciereczką, wstawić do garnka słoiki i zalać zimną woda do ¾ wysokości słoików. Gotować na wolnym ogniu 2h, zostawić słoiki w garnku do ostygnięcia i wystudzone wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia czynność powtórzyć. Konserwa powinna być gotowana 3 dni z rzędu. Po tym czasie jest gotowa do jedzenia. Można ją przechowywać ponad 6 miesięcy w lodówce.
Łopatka ze słoika – dodatkowe informacje
Smak domowej konserwy można wzbogacić dodając ulubione zioła.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: łopatka wieprzowa najlepsza do pieczywa z szybkowara
Następny przepis: Łopatkowe roladki w sosie.