Lody zabajone

Lody zabajone

Lody zabajone to klasyczne włoskie lody, których smak to niepowtarzalne połączenie delikatnej wanilii z aromatem egzotycznego rumu. To prawdziwy rarytas dla każdego miłośnika tradycyjnych, pełnych smaku deserów. Wyróżniają się kremową konsystencją oraz subtelnym, alkoholowym posmakiem. Dzisiaj zachęcamy do stworzenia własnej, domowej wersji lodów zabajone, które zaskoczą nie tylko swoim smakiem, ale i eleganckim wyglądem. Jeżeli jesteś fanem deserów na bazie mleka, jaj oraz alkoholu, lub po prostu szukasz oryginalnego sposobu na ochłodę, koniecznie wypróbuj ten przepis. Nie potrzeba wiele składników, a wykonanie lodów jest proste, choć wymaga odrobiny cierpliwości. Zadbaj o odpowiednie proporcje i smacznego!

Składniki:

  • 120ml słodkiego wina Marsala
  • 4 żółtka
  • 100g cukru
  • 240ml tłustego mleka
  • 240ml śmietany kremówki

Lody zabajone – jak zrobić?

  1. Mleko i kremówkę wlewamy do garnuszka i gotujemy, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy.
  2. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą, jasną masę. Cały czas ubijając wlewamy cienką strużką mleko ze śmietaną, do połączenia składników.
  3. Masę przelewamy ponownie do garnka, stawiamy na średni gaz i gotujemy, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i nie będzie spływała całkowicie z łyżki.
  4. Masę przecieramy przez sito, by pozbyć się grudek i mieszamy z winem. Studzimy i wstawiamy do lodówki, by masa była zimna.
  5. Masę na lody zabajone wlewamy do maszynki do lodów i postępujemy z zalecaniami producenta.

Słowa kluczowe: lody zabajone przepis, smak zabajone, zabajone przepisy, lody zabajone, zabajone

Lody zabajone – dodatkowe informacje

Lody zabajone można wzbogacić o rodzynki namoczone wcześniej w winie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lody z czerwonej porzeczki na jogurcie naturalnym
Następny przepis: Lody z zielonej herbaty Matcha

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode