Litewskie placki ziemniaczane

Litewskie placki ziemniaczane

Litewskie placki ziemniaczane są tradycyjnym daniem pochodzącym z kuchni litewskiej. Ten popularny przysmak jest niezwykle prosty do przygotowania, a jednocześnie niezwykle smaczny, świetnie sprawdza się jako danie główne lub jako dodatek do innych potraw. To co charakteryzuje litewski placek jest fakt, że ziemniaki są na tarce o grubych oczkach, a nie na drobnej jak ma to miejsce w innych przepisach na placki ziemniaczane. Te specyficzne placki litewskie charakteryzują się wyjątkowym smakiem i konsystencją, które wyróżniają je na tle innych podobnych dań. Zapraszamy więc do odkrycia tradycji kulinarnej Litwy za pomocą tego prostego i pysznego przepisu.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki majeranku
  • sól, pieprz – do smaku
  • olej do smażenia
  • jogurt naturalny typu greckiego

Litewskie placki ziemniaczane – jak zrobić?

  1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o jak najmniejszych oczkach. Cebulę obieramy i ścieramy ją na tych samych oczkach do ziemniaków. Po starciu wszystkich, odsączamy nadmiar skrobi. Nie trzeba tego robić bardzo dokładnie – ważne, żeby masa nie pływała w płynie. Dodajemy majeranek, sól i pieprz.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę układamy łyżką placki i smażymy na brązowo z każdej strony. Po usmażeniu układamy na talerzu i osączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z jogurtem naturalnym lub gęstą śmietaną.

Sposób przygotowania:

Litewskie placki ziemniaczane – dodatkowe informacje

Jeśli chcecie sprawdzić, czy placki są odpowiednio doprawione – usmażcie najpierw jeden placek, spróbujcie i ewentualnie doprawcie resztę masy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Litewskie kotlety z wątróbki
Następny przepis: Lodowe spagetti z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode