Litewskie placki ziemniaczane
Litewskie placki ziemniaczane są tradycyjnym daniem pochodzącym z kuchni litewskiej. Ten popularny przysmak jest niezwykle prosty do przygotowania, a jednocześnie niezwykle smaczny, świetnie sprawdza się jako danie główne lub jako dodatek do innych potraw. To co charakteryzuje litewski placek jest fakt, że ziemniaki są na tarce o grubych oczkach, a nie na drobnej jak ma to miejsce w innych przepisach na placki ziemniaczane. Te specyficzne placki litewskie charakteryzują się wyjątkowym smakiem i konsystencją, które wyróżniają je na tle innych podobnych dań. Zapraszamy więc do odkrycia tradycji kulinarnej Litwy za pomocą tego prostego i pysznego przepisu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 duże cebule
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz – do smaku
- olej do smażenia
- jogurt naturalny typu greckiego
Litewskie placki ziemniaczane – jak zrobić?
- Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o jak najmniejszych oczkach. Cebulę obieramy i ścieramy ją na tych samych oczkach do ziemniaków. Po starciu wszystkich, odsączamy nadmiar skrobi. Nie trzeba tego robić bardzo dokładnie – ważne, żeby masa nie pływała w płynie. Dodajemy majeranek, sól i pieprz.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę układamy łyżką placki i smażymy na brązowo z każdej strony. Po usmażeniu układamy na talerzu i osączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z jogurtem naturalnym lub gęstą śmietaną.
Sposób przygotowania:
Litewskie placki ziemniaczane – dodatkowe informacje
Jeśli chcecie sprawdzić, czy placki są odpowiednio doprawione – usmażcie najpierw jeden placek, spróbujcie i ewentualnie doprawcie resztę masy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Litewskie kotlety z wątróbki
Następny przepis: Lodowe spagetti z truskawkami