Likier wiśniowy

Likier wiśniowy

Zapraszamy wszystkich miłośników domowych trunków do odkrycia naszego wyjątkowego przepisu na likier wiśniowy. Ten niezwykle aromatyczny, słodki likier pochodzi z naszych rodzinnych przepisów i jest doskonałym dodatkiem do wielu koktajli, desery, a nawet jako samodzielny trunek. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, potrzebujesz jedynie odpowiednich składników i trochę cierpliwości. Wiśnia, będąca kluczowym składnikiem, nadaje likierowi zniewalającą, głęboką czerwień oraz niepowtarzalny i wyrafinowany smak. Nasz przepis na likier wiśniowy to doskonały sposób na domową, smaczną produkcję, która zadowoli najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • 1 kilogram wiśni
  • 1 litr spirytusu 96%
  • 1,5 kilograma cukru
  • 1 szklanka wody

Likier wiśniowy – jak zrobić?

  1. Wiśnie wsypuje do słoja, zalewam spirytusem, zakręcam, odstawiam na tydzień, codziennie potrząsam słojem. Po tym czasie nalewkę zlewam do drugiego słoja, a wiśnie zasypuję cukrem, zakręcam. Pozostawiam na 3 tygodnie w nasłonecznionym miejscu, codziennie potrząsam, aż cukier się rozpuści. Syrop zlewam, dodaje do spirytusu wiśniowego. Zagotowaną wodą zalewam wiśnie, zakręcam, potrząsam, cedzę, studzę, dodaję do spirytusu i syropu. Likier dwa razy cedzę przez gęstą gazę. Odstawiam na miesiąc, cedzę przez gazę, przelewam do butelek, pozostawiam na kilka miesięcy.

Likier wiśniowy – dodatkowe informacje

Z podanej porcji wychodzi 5 butelek, po pół litra każda.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Likier włoski
Następny przepis: Likier z kukułek domowej roboty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode