Likier krówkowy
Miłośnicy słodyczy na pewno docenią ten domowy przysmak – likier krówkowy. Receptura jest łatwa do zrozumienia, a efekt końcowy jest niezwykle smaczny. Głównym składnikiem likieru jest masa krówkowa z mleka skondensowanego, która nadaje mu kremowej konsystencji i bogatego, słodkiego smaku. Finalny produkt jest delikatny, lekko aromatyczny, a przy tym intensywny w odczuciu. Idealny do podania gościom na zakończenie obiadu bądź jako dodatek do kawy. Z pewnością będzie również świetnym pomysłem na prezent dla każdej osoby uwielbiającej cukierki krówki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,7 litra wódki
- 1 puszka masy krówkowej
- 0,5 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Likier krówkowy – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Masę krówkową z mleka skondensowanego przełożyć do miski i dodać kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wrzątku. Całość wymieszać lub lekko zmiksować.
- Dodać alkohol, mleko skondensowane i całość ponownie wymieszać i pozostawić na kilka dni do „przegryzienia”.
Likier krówkowy – dodatkowe informacje
Jako, iż to był prezent, przelałam wszystko do butelki 5l i co kilka dni energicznie potrząsałam. Na sam koniec przelałam do karafki szklanej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Likier kokosowy a'la Malibu
Następny przepis: Likier mandarynkowy