LIKIER KOKOSOWY
Wielbiciele egzotycznych smaków na pewno docenią prostotę i delikatność, jaką niesie ze sobą likier kokosowy. Ten unikalny trunek, który w pełni wydobywa aromat i smak kokosa, to idealny sposób na transport do tropikalnych krajów bez konieczności pakowania walizek. W naszym przepisie na domową kokosówkę skupiamy się na prostocie wykonania i autentycznym smaku. Ta niepowtarzalna kokosówka przepis jest doskonała zarówno na różnego rodzaju imprezy jak i do spędzania ciepłych letnich wieczorów na tarasie. Koniecznie spróbujcie go, jeżeli pragniecie poczuć nutę egzotyki w każdym łyku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,7 l czystej wódki
- 200g wiórek kokosowych
- 2 puszki słodkiego skondensowanego mleczka (2x 530 g)
Likier kokosowy – jak zrobić?
-
1. Wiórki kokosowe zalać 0,5 l wódki, odstawić pod przykryciem na dobę. Po tym czasie namoczone wiórka przecisnąć przez tetrę.
2. Połowę odsączonych z alkoholu wiórek zblendować ze słodkim mleczkiem i pod koniec dodać 200ml czystej wódki, oraz tą przesączoną przez wiórka.
3. Powstały trunek przecedzić przez sitko i zlać do butelek. Przechowywać w lodówce, likier najlepiej smakuje schłodzony.
Słowa kluczowe: kokosówka przepis, kokosówka
Porady – Dodatkowe informacje o kokosówce
Słodkie mleczko można przygotować samodzielnie, gotując mleko z cukrem aż zgęstnieje (1kg cukru na 1l mleka). Pozostałe wiórka kokosowe można wykorzystać do deserów. Pod koniec dolewamy czystą wódkę, gdyż wiórka wpijają trochę alkoholu i tej kokosowej wódki po dobie ubywa, a likier nie może być za gęsty.