LIKIER KOKOSOWY

LIKIER KOKOSOWY

Wielbiciele egzotycznych smaków na pewno docenią prostotę i delikatność, jaką niesie ze sobą likier kokosowy. Ten unikalny trunek, który w pełni wydobywa aromat i smak kokosa, to idealny sposób na transport do tropikalnych krajów bez konieczności pakowania walizek. W naszym przepisie na domową kokosówkę skupiamy się na prostocie wykonania i autentycznym smaku. Ta niepowtarzalna kokosówka przepis jest doskonała zarówno na różnego rodzaju imprezy jak i do spędzania ciepłych letnich wieczorów na tarasie. Koniecznie spróbujcie go, jeżeli pragniecie poczuć nutę egzotyki w każdym łyku.

Składniki:

  • 0,7 l czystej wódki
  • 200g wiórek kokosowych
  • 2 puszki słodkiego skondensowanego mleczka (2x 530 g)

Likier kokosowy – jak zrobić?

  1. 1. Wiórki kokosowe zalać 0,5 l wódki, odstawić pod przykryciem na dobę. Po tym czasie namoczone wiórka przecisnąć przez tetrę.
    2. Połowę odsączonych z alkoholu wiórek zblendować ze słodkim mleczkiem i pod koniec dodać 200ml czystej wódki, oraz tą przesączoną przez wiórka.
    3. Powstały trunek przecedzić przez sitko i zlać do butelek. Przechowywać w lodówce, likier najlepiej smakuje schłodzony.

Słowa kluczowe: kokosówka przepis, kokosówka

Porady – Dodatkowe informacje o kokosówce

Słodkie mleczko można przygotować samodzielnie, gotując mleko z cukrem aż zgęstnieje (1kg cukru na 1l mleka). Pozostałe wiórka kokosowe można wykorzystać do deserów. Pod koniec dolewamy czystą wódkę, gdyż wiórka wpijają trochę alkoholu i tej kokosowej wódki po dobie ubywa, a likier nie może być za gęsty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: likier kokosowy
Następny przepis: Likier kokosowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode