Likier kawowo – cytrynowy
Jeżeli szukasz niepowtarzalnej propozycji na domowy alkohol, prezentujemy przepis na likier kawowo – cytrynowy. To wyborna kompozycja, która łączy w sobie orzeźwiającą kwaskowatość cytryny oraz intensywny aromat kawy. Jest to idealna propozycja dla osób, które chcą zaskoczyć swoich gości unikalnym smakiem i zapachem, a zarazem pokochać nowe doznania smakowe. Oryginalny i niepowtarzalny likier cytrynowy doskonale sprawdzi się na zimowe wieczory, ale także podczas przyszykowywania domowych koktajli. Wypróbuj naszego przepisu na likier kawowo – cytrynowy i przekonaj się, jak przyjemnością jest delektowanie się tym trunekiem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,5 litra wódki
- 1 cytryna
- 3/4 szklanki cukru
- 40 ziarenek kawy
Likier cytrynowy – jak zrobić?
- Cytrynę szorujemy i przelewamy wrzątkiem. Końcem noża robimy w niej nacięcia, w które wciskamy ziarenka kawy.
- Wkładamy cytrynę do słoika, wsypujemy cukier i wlewamy wódkę. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce, np. do szafki. Kilka razy dziennie obracamy do góry dnem, aby zawartość się wymieszała.
- Po około tygodniu odcedzamy. Można cytrynę lekko wydusić, ale likier nieco zmętnieje. Odstawiamy jeszcze na tydzień. I możemy się delektować smakowitym likierkiem.
Likier kawowo – cytrynowy – dodatkowe informacje
Słoik musi mieć szczelną zakrętkę. Jeśli lubimy bardziej słodkie likiery, możemy dodać więcej cukru.