Likier czekoladowy
Powitajcie słodkie, rozkoszne, nieco grzeszne połączenie, które rozgrzewa serca i podniebienie – domowy Likier Czekoladowy, w stylu Wedel. Ten przepis ma bogatą, aksamitną konsystencję, idealną do podania do kawy, ciasta czy na specjalne okazje. Wyraziste nuty czekolady edukują kubki smakowe. Dodatkowo jest to idealny pomysł na prezent dla miłośników czekolady. Przygotowanie go w domu to także doskonała okazja do przeżycia chwil prawdziwej magii – magii tworzenia, magii zapachów, smaków. Każdy kto kocha czekoladę, pokocha też ten przepis. Tak więc, gotowi na podróż do słodkiego raju? Przygotujcie się na doświadczenie wyjątkowego smaku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kostka czekolady deserowej
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 5 łyżeczek cukru
- 400 ml wódki
Likier czekoladowy – jak zrobić?
- Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim połamaną czekoladę i cukier. Studzimy często mieszając (będzie się tworzył czekoladowy „kożuch”).
- Ostudzone mleko czekoladowe przecedzamy przez sitko, pozostały na sitku kożuch przecieramy. Łączymy z wódką, mieszamy. Odstawiamy na dobę do przegryzienia.
Likier czekoladowy – dodatkowe informacje
Jeśli lubimy gęsty, kremowy i słodki likier, lepiej użyć mleka słodzonego. Wtedy nie dodajemy cukru. Ten likier jest rzadki i mało słodki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Likier bananowy
Następny przepis: Likier brzoskwiniowy dla Pań