Likier brzoskwiniowy dla Pań

Likier brzoskwiniowy dla Pań

Zapraszamy do odkrycia niepowtarzalnego smaku domowego likieru brzoskwiniowego. Ten zmysłowy, słodki napój to doskonała propozycja dla dam, które cenią sobie niebanalne smaki. Nasz likier brzoskwiniowy, o słodko-kwaśnym akcencie i intensywnym aromacie, przeniesie Cię wprost do słonecznej Italii, gdzie brzoskwinie dojrzewają do perfekcji. Przygotowanie własnego likieru to nie tylko frajda, ale i gwarancja, że w każdej kropli znajdzie się pełnia smaku szlachetnych owoców. Nie musisz szukać już gotowego likieru, na przykład w popularnych sieciowych sklepach jak Biedronka. Skorzystaj z naszego przepisu i zaskocz przyjaciółki niepowtarzalnym, domowym trunkiem. Zapewniamy niezapomniane doznania smakowe.

Składniki:

  • 25 dużych brzoskwiń
  • 500 ml wódki Żytniówki 40%
  • 250 ml spirytusu 96%
  • kawałek kory cynamonu, ok 5 cm
  • 9 goździków suszonych
  • Syrop:
  • 250 g cukru
  • 250 ml wody
  • Likier brzoskwiniowy dla pań – jak zrobić?
  • Sposób przygotowania:
  • Dojrzałe owoce brzoskwini myjemy, osuszamy. Wyjmujemy pestki.
  • Brzoskwinie drobniutko kroimy, razem ze skórką. Wrzucamy do dużego słoja.
  • Do słoja dodajemy także korę cynamonu, goździki. Wlewamy Żytniówkę.
  • Odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce pod przykryciem, na ok. 5 tygodni. Co jakiś czas mieszamy zawartość słoja, wstrząsając nim.
  • Po tym czasie, zlewamy płyn. Zawartość przesączamy.
  • Z cukru i 1 szklanki wody gotujemy przezroczysty syrop. Studzimy. Do przesączonego płynu wlewamy ostudzony syrop z cukru oraz spirytus. Mieszamy całość. Przelewamy likier do butelek.
  • Każdą butelkę dokładnie zakręcamy i opisujemy. Przenosimy w chłodne miejsce do leżakowania.
  • Na zdrowie 🙂
  • Porady – dodatkowe informacje

    Ilość cukru zależy od słodkości owoców i naszego gustu smakowego. Ten likier nie jest bardzo słodki. Owoce powinny być dojrzałe. Korę cynamonu rozkruszamy. Bardzo ważne jest dokładne przesączenie płynu. Do sączenia używamy najpierw gazę, a później watkę lub sączek do kawy. Pamiętajmy, aby likier był klarowny, zawsze wlewamy spirytus do syropu. Likier ma ładną bursztynową barwę i wyrazisty smaczek brzoskwiniowy. Tym lepszy, im dłużej poleżakuje. Z tych proporcji wychodzi 3 butelki 1/2 l. Czas podany, bez oczekiwania.


    Zobacz inne przepisy


    Poprzedni przepis: Likier czekoladowy
    Następny przepis: Likier Kawowy Na Wódce

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Close Cookmode