Likier brzoskwiniowy dla Pań
Zapraszamy do odkrycia niepowtarzalnego smaku domowego likieru brzoskwiniowego. Ten zmysłowy, słodki napój to doskonała propozycja dla dam, które cenią sobie niebanalne smaki. Nasz likier brzoskwiniowy, o słodko-kwaśnym akcencie i intensywnym aromacie, przeniesie Cię wprost do słonecznej Italii, gdzie brzoskwinie dojrzewają do perfekcji. Przygotowanie własnego likieru to nie tylko frajda, ale i gwarancja, że w każdej kropli znajdzie się pełnia smaku szlachetnych owoców. Nie musisz szukać już gotowego likieru, na przykład w popularnych sieciowych sklepach jak Biedronka. Skorzystaj z naszego przepisu i zaskocz przyjaciółki niepowtarzalnym, domowym trunkiem. Zapewniamy niezapomniane doznania smakowe.
Likier brzoskwiniowy dla pań – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
Dojrzałe owoce brzoskwini myjemy, osuszamy. Wyjmujemy pestki.
Brzoskwinie drobniutko kroimy, razem ze skórką. Wrzucamy do dużego słoja.
Do słoja dodajemy także korę cynamonu, goździki. Wlewamy Żytniówkę.
Odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce pod przykryciem, na ok. 5 tygodni. Co jakiś czas mieszamy zawartość słoja, wstrząsając nim.
Po tym czasie, zlewamy płyn. Zawartość przesączamy.
Z cukru i 1 szklanki wody gotujemy przezroczysty syrop. Studzimy. Do przesączonego płynu wlewamy ostudzony syrop z cukru oraz spirytus. Mieszamy całość. Przelewamy likier do butelek.
Każdą butelkę dokładnie zakręcamy i opisujemy. Przenosimy w chłodne miejsce do leżakowania.
Na zdrowie 🙂
Piotr Zieliński
Składniki:
- 25 dużych brzoskwiń
- 500 ml wódki Żytniówki 40%
- 250 ml spirytusu 96%
- kawałek kory cynamonu, ok 5 cm
- 9 goździków suszonych
- Syrop:
- 250 g cukru
- 250 ml wody
Porady – dodatkowe informacje
Ilość cukru zależy od słodkości owoców i naszego gustu smakowego. Ten likier nie jest bardzo słodki. Owoce powinny być dojrzałe. Korę cynamonu rozkruszamy. Bardzo ważne jest dokładne przesączenie płynu. Do sączenia używamy najpierw gazę, a później watkę lub sączek do kawy. Pamiętajmy, aby likier był klarowny, zawsze wlewamy spirytus do syropu. Likier ma ładną bursztynową barwę i wyrazisty smaczek brzoskwiniowy. Tym lepszy, im dłużej poleżakuje. Z tych proporcji wychodzi 3 butelki 1/2 l. Czas podany, bez oczekiwania.