Letnia tarta z borówkami
Często zapominamy o prostocie, która często jest kluczem do prawdziwego smaku. Letnia tarta z borówkami to jedno z takich dań, które w znakomity sposób łączy ze sobą prostotę przygotowania i wyrazistość smaku. Sweet spot letnich deserów, połączeniem kruchego ciasta, kwaskowatej słodyczy borówek i delikatnej pianki. Ta tarta to ucztę dla oka i podniebienia, sprawdzi się jako idealne urozmaicenie podawane na letni deser po obiedzie lub kolacji. Sprawia, że lato smakuje jeszcze lepiej dzięki jej lekkości i finezji. To przepis, obok którego nie można przejść obojętnie. To kwintesencja smaku letnich owoców w jednym cieście.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na spód:
- 150 gram masła 82%,
- 2 żółtka,
- 250 gram mąki pszennej,
- 100 gram cukru pudru,
- Składniki na krem:
- pół szklanki zimnej śmietany 30%,
- 500 gram serka mascarpone,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 1 łyżeczka olejku waniliowego,
- Na wierzch:
- około 500 gram borówek amerykańskich
Letnia tarta z borówkami – jak zrobić?
- Składniki na spód zagniatamy w misce i formujemy w kulę. Zawijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około 15-20 minut. Następnie zimnym ciastem wykładamy spód formy do tarty na grubość około 3/4 mm, pokrywamy także boki formy i na koniec nakłuwamy w wielu miejscach widelcem. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu należy spód dobrze wystudzić i delikatnie wyjąć z formy.
- W międzyczasie serek mascarpone mieszamy razem z cukrem i ekstraktem z wanilii. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do serka. Krem wykładamy na spód tarty i dekorujemy owocami oraz opcjonalnie listkiem świeżej mięty. Przechowujemy w lodówce.
Letnia tarta z borówkami – dodatkowe informacje
Borówki można zastąpić innymi owocami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Letnia sałatka z pomidorów, cebuli i ogórków kiszonych
Następny przepis: Letnia zupa z młodych buraczków- botwinka