Letnia sałatka do obiadu
Letnia sałatka do obiadu to doskonałe rozwiązanie na lekkie, świeże i orzeźwiające danie podczas upalnych dni. Wybór składników to klucz do sukcesu – różne warzywa, liście sałat, a czasem owoce tworzą kolorowy, pełen witamin mix, który dostarcza energii na resztę dnia. To nie tylko propozycja dla osób dbających o linię, ale także dla smakoszy szukających niebanalnych połączeń. Letnia sałatka do obiadu to danie, które z powodzeniem można serwować jako przystawkę, ale też jako samodzielne, sycące danie. To kwintesencja lata zamknięta w zdrowej i pysznej sałatce.
Piotr Zieliński
Składniki:
- – główka sałaty lodowej lub masłowej
- – cytryna
- – mała śmietana 12 %
- – kilka rzodkiewek
- – koperek
- – jajko
- – cukier
Letnia sałatka do obiadu – jak zrobić?
- Sos:
- Śmietanę mieszamy z sokiem z jednej cytryny i doprawiamy cukrem według uznania około 1,5 łyżeczki. Nie powinno być zbyt kwaśne ani za słodkie.
- (Zawsze doprawiam na wyczucie :))
- Przygotowanie sałaty:
- Sałatę dobrze opłukać i osuszyć.
- Jajko ugotować na twardo.
- Następnie sałatę porwać na kawałki, rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, a koperek posiekać.
- Na dość dużym talerzu układać porwaną wcześniej sałatę, dodać rzodkiewkę.
- Jajko zetrzeć na tarce, posypując wierzch sałaty.
- Oblewamy wcześniej przygotowanym sosem i na koniec posypujemy koperkiem.
Naprawdę polecam!
Letnia sałatka do obiadu – dodatkowe informacje
Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami z koperkiem :-).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Letni tort z truskawkami i puszystym kremem
Następny przepis: Letnia sałatka z pomidorów, cebuli i ogórków kiszonych