Letnia sałatka do obiadu

Letnia sałatka do obiadu

Letnia sałatka do obiadu to doskonałe rozwiązanie na lekkie, świeże i orzeźwiające danie podczas upalnych dni. Wybór składników to klucz do sukcesu – różne warzywa, liście sałat, a czasem owoce tworzą kolorowy, pełen witamin mix, który dostarcza energii na resztę dnia. To nie tylko propozycja dla osób dbających o linię, ale także dla smakoszy szukających niebanalnych połączeń. Letnia sałatka do obiadu to danie, które z powodzeniem można serwować jako przystawkę, ale też jako samodzielne, sycące danie. To kwintesencja lata zamknięta w zdrowej i pysznej sałatce.

Składniki:

  • – główka sałaty lodowej lub masłowej
  • – cytryna
  • – mała śmietana 12 %
  • – kilka rzodkiewek
  • – koperek
  • – jajko
  • – cukier

Letnia sałatka do obiadu – jak zrobić?

  1. Sos:
    • Śmietanę mieszamy z sokiem z jednej cytryny i doprawiamy cukrem według uznania około 1,5 łyżeczki. Nie powinno być zbyt kwaśne ani za słodkie.
    • (Zawsze doprawiam na wyczucie :))
  2. Przygotowanie sałaty:
    • Sałatę dobrze opłukać i osuszyć.
    • Jajko ugotować na twardo.
    • Następnie sałatę porwać na kawałki, rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, a koperek posiekać.
    • Na dość dużym talerzu układać porwaną wcześniej sałatę, dodać rzodkiewkę.
    • Jajko zetrzeć na tarce, posypując wierzch sałaty.
    • Oblewamy wcześniej przygotowanym sosem i na koniec posypujemy koperkiem.

Naprawdę polecam!

Letnia sałatka do obiadu – dodatkowe informacje

Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami z koperkiem :-).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Letni tort z truskawkami i puszystym kremem
Następny przepis: Letnia sałatka z pomidorów, cebuli i ogórków kiszonych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode