Letni tort z truskawkami i puszystym kremem
Letni tort z truskawkami i puszystym kremem to prawdziwe arcydzieło cukiernicze. Idealnie komponujące się ze sobą smaki, kusząca, wyrazista czerwień soczystych truskawek oraz delikatność kremu sprawią, że ta deser stanie się ulubionym punktem w Waszych letnich menu. Odnajdziecie w nim kwintesencję lata, uchwyconego w słodkim, niezwykle kuszącym torcie. Tutaj truskawki nie są tylko ozdobą, ale kluczowym składnikiem całego deseru. Świeżość tych owoców i delikatny krem są jak symfonia smaków, która rozpływa się w ustach. Przygotujcie się na prawdziwie owocową ucztę! Powodzenia! Letni tort truskawkowy czeka na swoją realizację.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt:
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju
- Krem:
- 9 żółtek
- 9 łyżek cukru
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 3 szkl mleka
- 2 kostki masła lub margaryny
- ok1,5kg truskawek
- czekolada do dekoracji
Letni tort z truskawkami i puszystym kremem – jak zrobić?
-
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy. Do ubitej piany dodajemy po łyżce cukru i cały czas ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Do przygotowanej masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy po łyżce oleju. Wykładamy na natłuszczoną blachę (lub wyłożoną papierem do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego do 160°C piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Potrzebne są 3 takie biszkopty. Ja piekałam w dużej tortownicy, ale można też w prostokątnej blaszce. -
Krem:
2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym. Żółtko, cukier, mleko i mąkę ubić na puszystą masę i wlać na gotujące się mleko, intensywnie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszysto i dodajemy po łyżce kremu. Ważne, żeby tłuszcz i krem miały tę samą temperaturę, wtedy masa się nie zważy. -
Ostudzone biszkopty wykładamy na deskę, delikatnie ściągamy wierzchnią skórkę i przekładamy:
- biszkopt
- krem
- truskawki
- i tak 3 razy
Trochę kremu zostawiamy na bok tortu.
-
Tabliczkę czekolady gorzkiej roztapiamy w kąpieli wodnej, przekładamy do woreczka lub rękawa cukierniczego i robimy zygzaki najlepiej na zwykłej koszulce foliowej. Zostawiamy do ostygnięcia, a następnie przykładamy do kremu na torcie mocno dociskając.
Letni tort z truskawkami i puszystym kremem – dodatkowe informacje
Biszkopty można nasączyć delikatnie np wodą z cukrem, azamiast truskawek oczywiście inne owoce też będą pasowały.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Letnia fit sałatka z kurczakiem
Następny przepis: Letnia sałatka do obiadu