Letni tort z truskawkami i puszystym kremem

Letni tort z truskawkami i puszystym kremem

Letni tort z truskawkami i puszystym kremem to prawdziwe arcydzieło cukiernicze. Idealnie komponujące się ze sobą smaki, kusząca, wyrazista czerwień soczystych truskawek oraz delikatność kremu sprawią, że ta deser stanie się ulubionym punktem w Waszych letnich menu. Odnajdziecie w nim kwintesencję lata, uchwyconego w słodkim, niezwykle kuszącym torcie. Tutaj truskawki nie są tylko ozdobą, ale kluczowym składnikiem całego deseru. Świeżość tych owoców i delikatny krem są jak symfonia smaków, która rozpływa się w ustach. Przygotujcie się na prawdziwie owocową ucztę! Powodzenia! Letni tort truskawkowy czeka na swoją realizację.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • Krem:
  • 9 żółtek
  • 9 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 3 szkl mleka
  • 2 kostki masła lub margaryny
  • ok1,5kg truskawek
  • czekolada do dekoracji

Letni tort z truskawkami i puszystym kremem – jak zrobić?

  1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy. Do ubitej piany dodajemy po łyżce cukru i cały czas ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Do przygotowanej masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy po łyżce oleju. Wykładamy na natłuszczoną blachę (lub wyłożoną papierem do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego do 160°C piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Potrzebne są 3 takie biszkopty. Ja piekałam w dużej tortownicy, ale można też w prostokątnej blaszce.
  2. Krem:
    2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym. Żółtko, cukier, mleko i mąkę ubić na puszystą masę i wlać na gotujące się mleko, intensywnie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszysto i dodajemy po łyżce kremu. Ważne, żeby tłuszcz i krem miały tę samą temperaturę, wtedy masa się nie zważy.
  3. Ostudzone biszkopty wykładamy na deskę, delikatnie ściągamy wierzchnią skórkę i przekładamy:

    • biszkopt
    • krem
    • truskawki
    • i tak 3 razy

    Trochę kremu zostawiamy na bok tortu.

  4. tort truskawkowy Tort dekorujemy truskawkami i tartą czekoladą lub zygzakami z czekolady:
    Tabliczkę czekolady gorzkiej roztapiamy w kąpieli wodnej, przekładamy do woreczka lub rękawa cukierniczego i robimy zygzaki najlepiej na zwykłej koszulce foliowej. Zostawiamy do ostygnięcia, a następnie przykładamy do kremu na torcie mocno dociskając.

Letni tort z truskawkami i puszystym kremem – dodatkowe informacje

Biszkopty można nasączyć delikatnie np wodą z cukrem, azamiast truskawek oczywiście inne owoce też będą pasowały.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Letnia fit sałatka z kurczakiem
Następny przepis: Letnia sałatka do obiadu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode