Leśny mech z malinami
Zapraszamy na wyjątkową kulinarną podróż do lasu, gdzie na łonie natury ukryty jest Leśny Mech z Malinami. To niecodzienne ciasto, które niedościgłą barwą zieleni przypomina własnie mech porastający lesne drzewa. Głównym składnikiem jest tu szpinak, który nadaje ciastu niesamowity, zielony kolor. Skrywane pod tą warstwą maliny i serek mascarpone dodają słodkości oraz orzeźwienia, tworząc jednocześnie idealne połączenie smaków. Jedno spojrzenie na to ciasto i czujesz, jakbyś został przeniesiony wprost do leśnej głuszy. Przepis ten jest idealnym połączeniem smaku, estetyki oraz kreatywności. Nie pożałujesz.
Piotr Zieliński
Składniki:
- CIASTO SZPINAKOWE:
- 3 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 250 g mrożonego szpinaku
- GALARETKA:
- 2 malinowe galaretki
- 700 ml wody
- 400 g malin /mogą być mrożone/
- KREM:
- 500 ml śmietany 30%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- PONADTO:
- owoce do dekoracji
Leśny mech z malinami – jak zrobić?
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
- Szpinak rozmrozić, delikatnie odsączyć z nadmiaru płynu, zblendować z odrobiną oleju na gładką masę.
- Jajka wraz z cukrami zmiksować na puszysty jasny krem.
- Dodać olej i szpinak nadal miksując na niskich obrotach.
- Na koniec dodać mąkę, zmiksować do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do formy 24×24 cm, wyrównać wierzch.
- Piec około 30 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
- Ciasto wystudzić, ściąć wierzch.
- Wierzch pokruszyć i odłożyć na bok.
- Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzątku, rozmieszać, odstawić do wystudzenia.
- Mrożone maliny podgrzać z rondelku, wymieszać z galaretką, odstawić do stężenia.
- Lekko tężejącą galaretkę z malinami wyłożyć na szpinakowy spód. Schłodzić.
- Śmietanę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na gładki krem. Pod koniec dodać napęczniałą , a następnie rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę. Połączyć.
- Krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać.
- Wierzch posypać pokruszonym ciastem szpinakowym.
- Udekorować owocami.
Porady – Leśny mech z malinami
Wierzch ciasta jest delikatnie przypieczony, można tą warstwę ściąć, by została tylko zielona część do pokruszenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Leśny Mech Ciasto ze szpinakiem i granatem
Następny przepis: Leśny mech