Leśny mech z malinami

Leśny mech z malinami

Zapraszamy na wyjątkową kulinarną podróż do lasu, gdzie na łonie natury ukryty jest Leśny Mech z Malinami. To niecodzienne ciasto, które niedościgłą barwą zieleni przypomina własnie mech porastający lesne drzewa. Głównym składnikiem jest tu szpinak, który nadaje ciastu niesamowity, zielony kolor. Skrywane pod tą warstwą maliny i serek mascarpone dodają słodkości oraz orzeźwienia, tworząc jednocześnie idealne połączenie smaków. Jedno spojrzenie na to ciasto i czujesz, jakbyś został przeniesiony wprost do leśnej głuszy. Przepis ten jest idealnym połączeniem smaku, estetyki oraz kreatywności. Nie pożałujesz.

Składniki:

  • CIASTO SZPINAKOWE:
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • GALARETKA:
  • 2 malinowe galaretki
  • 700 ml wody
  • 400 g malin /mogą być mrożone/
  • KREM:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • PONADTO:
  • owoce do dekoracji

Leśny mech z malinami – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
  2. Szpinak rozmrozić, delikatnie odsączyć z nadmiaru płynu, zblendować z odrobiną oleju na gładką masę.
  3. Jajka wraz z cukrami zmiksować na puszysty jasny krem.
  4. Dodać olej i szpinak nadal miksując na niskich obrotach.
  5. Na koniec dodać mąkę, zmiksować do połączenia składników.
  6. Ciasto przełożyć do formy 24×24 cm, wyrównać wierzch.
  7. Piec około 30 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
  8. Ciasto wystudzić, ściąć wierzch.
  9. Wierzch pokruszyć i odłożyć na bok.
  10. Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzątku, rozmieszać, odstawić do wystudzenia.
  11. Mrożone maliny podgrzać z rondelku, wymieszać z galaretką, odstawić do stężenia.
  12. Lekko tężejącą galaretkę z malinami wyłożyć na szpinakowy spód. Schłodzić.
  13. Śmietanę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na gładki krem. Pod koniec dodać napęczniałą , a następnie rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę. Połączyć.
  14. Krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać.
  15. Wierzch posypać pokruszonym ciastem szpinakowym.
  16. Udekorować owocami.

Porady – Leśny mech z malinami

Wierzch ciasta jest delikatnie przypieczony, można tą warstwę ściąć, by została tylko zielona część do pokruszenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Leśny Mech Ciasto ze szpinakiem i granatem
Następny przepis: Leśny mech

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode