Leśny mech

Leśny mech

Leśny mech to niezwykłe ciasto, które swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu, intensywnie zielonemu kolorowi. Oryginalność tego deseru wynika z jednego z głównych składników – szpinaku, który zapewnia nie tylko wyjątkowe zabarwienie, ale również łagodzi słodycz ciasta, dodając mu unikalnego, lekko zieleniowego posmaku. Zarówno biszkopt ze szpinakiem, jak i krem, które są podstawowymi elementami tego wypieku, są proste w przygotowaniu, a efekt końcowy zdecydowanie zaskakuje i imponuje. Spróbujcie sami i przekonajcie się, że ciasto biszkoptowe ze szpinakiem to idealna propozycja na kreatywny i smaczny deser.

Składniki:

  • Biszkopt
  • 450 g mrożonego szpinaku (hortex)
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 jajka
  • 1 szkl oleju słonecznikowego
  • 2 szkl mąki (typ 500)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 śmietanki fix
  • 1 łyżki cukru
  • 1 serki homogenizowane waniliowe (po 150g)
  • Dodatkowo:
  • owoc granatu

Leśny mech – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Szpinak rozmrozić, odcedzić od wody (włożyłam do sita o małych dziurkach i odcisnęłam nadmiar wody), potem całą kulę jeszcze pościskałam w rękach. Do miski wlać jajka i mieszać robotem kuchennym. Następnie dosypać cukier i mieszać do czasu, aż powstanie puszysty krem. Stopniowo dolewamy olej. Mąki połączone z proszkiem do pieczenia i przesiane wsypać do masy i dodać szpinak. Cały czas miksować. Tak przygotowany biszkopt wylać do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C ok. 1 godziny.

  2. 2.

    Schłodzoną kremówkę miksować na sztywną masę, po czym dodać cukier puder, fix i serek. Odciąć wierzchołek ciasta, pokruszyć a spód pokryć ubitą śmietanką. Posypać pokruszonym biszkoptem i owocem granatu (lekko odcisnąć, aby nie poodpadały okruszki i granat). Wstawić do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.

Leśny mech – dodatkowe informacje

blaszka 25×25


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Leśny mech z malinami
Następny przepis: Leśny mech - ciasto ze szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode