Leśny mech
Składniki:
- Biszkopt
- 450 g mrożonego szpinaku (hortex)
- 3/4 szkl cukru
- 3 jajka
- 1 szkl oleju słonecznikowego
- 2 szkl mąki (typ 500)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem:
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 śmietanki fix
- 1 łyżki cukru
- 1 serki homogenizowane waniliowe (po 150g)
- Dodatkowo:
- owoc granatu
Leśny mech – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Szpinak rozmrozić, odcedzić od wody (włożyłam do sita o małych dziurkach i odcisnęłam nadmiar wody), potem całą kulę jeszcze pościskałam w rękach. Do miski wlać jajka i mieszać robotem kuchennym. Następnie dosypać cukier i mieszać do czasu, aż powstanie puszysty krem. Stopniowo dolewamy olej. Mąki połączone z proszkiem do pieczenia i przesiane wsypać do masy i dodać szpinak. Cały czas miksować. Tak przygotowany biszkopt wylać do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C ok. 1 godziny.
-
2.
Schłodzoną kremówkę miksować na sztywną masę, po czym dodać cukier puder, fix i serek. Odciąć wierzchołek ciasta, pokruszyć a spód pokryć ubitą śmietanką. Posypać pokruszonym biszkoptem i owocem granatu (lekko odcisnąć, aby nie poodpadały okruszki i granat). Wstawić do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.
Leśny mech – dodatkowe informacje
blaszka 25×25
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Leśny mech z malinami
Następny przepis: Leśny mech - ciasto ze szpinakiem