Leniwe
Cieszące się wielką popularnością wśród smakoszy, leniwe to klasyczna polska potrawa. Te zaskakująco proste do przygotowania kluseczki serowe, idealne na szybki deserek bądź lekki obiad, uwielbiane są przez dzieci i dorosłych. Prezentujemy jednak lekką modyfikację tradycyjnego przepisu – leniwe bez jajek. Dzięki temu, nasz przepis stanie się doskonałym rozwiązaniem dla osób na diecie bezjajecznej czy wegańskiej. Nie da się ukryć, że to niebanalna alternatywa dla standardowych wersji tego dania. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu i odkrycia nowych smaków tradycyjnej, polskiej kuchni.
admin
Składniki:
- 500 g półtłustego twarogu
- około 120 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Leniwe – jak zrobić?
-
1.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Twaróg mielimy w maszynce lub dokładnie przeciskamy przez praskę (tak, aby nie pozostały grudki). -
2.
Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka i chwilę razem ugniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy*. Kolejno dodajemy sól, łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz mąkę pszenną (najlepiej dodawać ją partiami). Masa jest dość kleista, dlatego warto mieszać ją drewnianą lub silikonową łyżką. -
3.
Na stolnicę oprószoną mąką wykładamy porcje masy i formujemy z niej wałek, delikatnie spłaszczamy i pod skosem wycinamy kluseczki. Uformowane leniwe wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 0,5 do maksymalnie minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię (dłuższe gotowanie sprawi, że kluseczki się rozpadną). Kluseczki wyciągamy z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem.
Leniwe – dodatkowe informacje
* Kluseczki możemy przygotować także dodając całe jajka (bez ubijania piany). Zabieg ten jednak nada im miękkości i delikatności.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Lemoniada z czerwonej porzeczki
Następny przepis: Leniwce nie tylko dla leniwych