Lemoniada z pokrzywy
Lemoniada z pokrzywy to orzeźwiający, zdrowy napój pełen witamin i składników mineralnych. To genialna koncepcja na urozmaicenie tradycyjnej lemoniady, która wszyscy znamy i uwielbiamy. Zapewnia odświeżający smak pokrzyw, które są popularnym składnikiem w dietach detoksowych, połączony z cytrusowym akcentem. Lemoniada pokrzywowa to nie tylko genialne połączenie smaków, ale także sposób na wykorzystanie zbieranych wiosną młodych pokrzyw. Pomimo swojej „kolczastej” reputacji, pokrzywa jest niezwykle zdrowa i jej korzyści dla organizmu są nieocenione. Ten przepis to prawdziwa uczta dla miłośników natury i zdrowego stylu życia.
admin
Składniki:
- Pokrzywa – duża garść
- Woda – 2 litry
- Galaretka cytrynowa – 1 sztuka
- Cukier – 2-3 łyżki
Lemoniada z pokrzywy – jak zrobić?
- Świeżą pokrzywę opłukać i włożyć do wrzącej wody. Gotować około 10 minut, zostawić na kolejne 10 minut do naciągnięcia. Wywar przecedzić, do gorącego dodać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia się jej. Dosłodzić cukrem. Pozostałą z gotowania pokrzywę nie wyrzucam. Wykorzystuję jako ciepłą jarzynkę.
Lemoniada z pokrzywy – dodatkowe informacje
Dodatek galaretki sprawia, że napój nie ma metalicznego posmaku jaki daje pokrzywa. Można do gotowania dodać kilka gałązek mięty.