Lemoniada z pokrzywy

Lemoniada z pokrzywy

Lemoniada z pokrzywy to orzeźwiający, zdrowy napój pełen witamin i składników mineralnych. To genialna koncepcja na urozmaicenie tradycyjnej lemoniady, która wszyscy znamy i uwielbiamy. Zapewnia odświeżający smak pokrzyw, które są popularnym składnikiem w dietach detoksowych, połączony z cytrusowym akcentem. Lemoniada pokrzywowa to nie tylko genialne połączenie smaków, ale także sposób na wykorzystanie zbieranych wiosną młodych pokrzyw. Pomimo swojej „kolczastej” reputacji, pokrzywa jest niezwykle zdrowa i jej korzyści dla organizmu są nieocenione. Ten przepis to prawdziwa uczta dla miłośników natury i zdrowego stylu życia.

Składniki:

  • Pokrzywa – duża garść
  • Woda – 2 litry
  • Galaretka cytrynowa – 1 sztuka
  • Cukier – 2-3 łyżki

Lemoniada z pokrzywy – jak zrobić?

  1. Świeżą pokrzywę opłukać i włożyć do wrzącej wody. Gotować około 10 minut, zostawić na kolejne 10 minut do naciągnięcia. Wywar przecedzić, do gorącego dodać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia się jej. Dosłodzić cukrem. Pozostałą z gotowania pokrzywę nie wyrzucam. Wykorzystuję jako ciepłą jarzynkę.

Lemoniada z pokrzywy – dodatkowe informacje

Dodatek galaretki sprawia, że napój nie ma metalicznego posmaku jaki daje pokrzywa. Można do gotowania dodać kilka gałązek mięty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lemoniada rabarbarowa
Następny przepis: Lemoniada z chabrów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode