Lekkie, soczyste Brownie z malinami

Lekkie, soczyste Brownie z malinami

Czy marzysz o podziale słodkim deserem z bliską osobą? Nasz przepis na lekkie, soczyste Brownie z malinami to idealne rozwiązanie. To nie jest typowe ciasto – harmonijne połączenie miękkości struktur i wyraźnych smaków sprawia, że na długo zapada ono w pamięć. Czekoladowe brownie z obficie posypanymi malinami to kwintesencja letniego deseru, który z pewnością oczaruje wszystkich wokół stołu. Nic nie smakuje lepiej niż domowe wypieki, a ten ciasto brownie z malinami z pewnością stanie się jednym z twoich ulubionych.

Składniki:

  • 150g masła
  • 150g-180g mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 200g gorzkiej czekolady powyżej 70% z czego 20g do posiekania
  • 140g cukru trzcinowego
  • 2 garści malin

Przepis na lekkie, soczyste brownie z malinami

  1. Na początek przygotowujemy blachę. Ja użyłam standardowej tortownicy. Smarujemy odrobina masła i wkładamy papier do pieczenia.

    Do małego garnka dajemy pokrojone masło i pokruszoną gorzką czekoladę. Roztapiamy do uzyskania jednolitej masy.
  2. Do dużej miski wsypujemy cukier i ucieramy z jajkami. Najlepiej mikserem. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodajemy mąkę wraz z kakao i miksujemy.

    Następnie dodajemy płynną czekoladę, która wprowadzamy do masy łyżką. Ważne, żeby nie była gorąca.
  3. Na spód tortownicy wysypujemy maliny. Ja używałam mrożonych.

    Nakładamy masę ciasta i posypujemy resztką malin. Można również posypać kawałkami pokrojonej czekolady.

    Czas pieczenia wynosi 30 minut w temperaturze 180 stopni.

    Po tym czasie ciasto powinno być idealnie soczyste w środku.

    Dla pewności, gdy zbliża się koniec czasu pieczenia sprawdzam ciasto wykałaczką.

Tekst opisujący przepis na lekkie, soczyste brownie z malinami.

Lekkie, soczyste Brownie z malinami – dodatkowe informacje

Jeżeli chodzi o cukier każdy można dać własna ilość wraz ze zwiększeniem składników. Ja daje go mniej ponieważ idealnie komponuje się gorzka czekolada z kwaśnymi malinami przy czym nie jest to zbyt słodkie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lekkie ciasto z owocami
Następny przepis: Lekko czekoladowo-cynamonowe ciasto bez margaryny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode