Lekkie, soczyste Brownie z malinami
Czy marzysz o podziale słodkim deserem z bliską osobą? Nasz przepis na lekkie, soczyste Brownie z malinami to idealne rozwiązanie. To nie jest typowe ciasto – harmonijne połączenie miękkości struktur i wyraźnych smaków sprawia, że na długo zapada ono w pamięć. Czekoladowe brownie z obficie posypanymi malinami to kwintesencja letniego deseru, który z pewnością oczaruje wszystkich wokół stołu. Nic nie smakuje lepiej niż domowe wypieki, a ten ciasto brownie z malinami z pewnością stanie się jednym z twoich ulubionych.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 150g masła
- 150g-180g mąki
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
- 200g gorzkiej czekolady powyżej 70% z czego 20g do posiekania
- 140g cukru trzcinowego
- 2 garści malin
Przepis na lekkie, soczyste brownie z malinami
-
Na początek przygotowujemy blachę. Ja użyłam standardowej tortownicy. Smarujemy odrobina masła i wkładamy papier do pieczenia.
Do małego garnka dajemy pokrojone masło i pokruszoną gorzką czekoladę. Roztapiamy do uzyskania jednolitej masy. -
Do dużej miski wsypujemy cukier i ucieramy z jajkami. Najlepiej mikserem. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodajemy mąkę wraz z kakao i miksujemy.
Następnie dodajemy płynną czekoladę, która wprowadzamy do masy łyżką. Ważne, żeby nie była gorąca. -
Na spód tortownicy wysypujemy maliny. Ja używałam mrożonych.
Nakładamy masę ciasta i posypujemy resztką malin. Można również posypać kawałkami pokrojonej czekolady.
Czas pieczenia wynosi 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Po tym czasie ciasto powinno być idealnie soczyste w środku.
Dla pewności, gdy zbliża się koniec czasu pieczenia sprawdzam ciasto wykałaczką.
Tekst opisujący przepis na lekkie, soczyste brownie z malinami.
Lekkie, soczyste Brownie z malinami – dodatkowe informacje
Jeżeli chodzi o cukier każdy można dać własna ilość wraz ze zwiększeniem składników. Ja daje go mniej ponieważ idealnie komponuje się gorzka czekolada z kwaśnymi malinami przy czym nie jest to zbyt słodkie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Lekkie ciasto z owocami
Następny przepis: Lekko czekoladowo-cynamonowe ciasto bez margaryny