LEKKI TORT ORZECHOWY
Przepis na lekki tort orzechowy to prawdziwa uczta dla miłośników łagodnych, orzechowych smaków. Ten pyszny lekki tort, choć wymagający nieco wysiłku, jest wart każdej poświęconej minuty. Właśnie dlatego, jest to jedno z tych dań, które zawsze robią wrażenie na gościach. Głęboki smak orzechów idealnie komponuje się z lekką, zgrabną masą ciasta. Jest to delikatny tort, który zdecydowanie zabłyśnie na każdym stole, niezależnie od okazji. Serwując ten torcik orzechowy, możemy być pewni, że dostarczymy najwyższy poziom kulinarnej rozkoszy. Przepis na taki lekki tort to bilet do świata słodkich przyjemności.
admin
Składniki:
- SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 jajka
- 5 łyżek cukru
- 15 dag zmielonych orzechów włoskich
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1/4 szklanki bułki tartej
- NA KREM:
- 250 g serka mascarpone
- 400 g gęstego jogurtu greckiego
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- po 1 wafelku o smaku cappucino i czekoladowym
- NA POLEWĘ:
- 1/4 kostki dobrej margaryny
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka kawy zbożowej typu Inka
- 3 łyżki cukru
- 2,5 łyżki śmietany, śmietanki lub mleka
- 1 łyżeczka żelatyny
- ORAZ:
- 3-4 łyżki dżemu o smaku czarnej porzeczki
- kilka kostek białej czekolady do dekoracji
- pół filiżanki posłodzonej kawy
Lekki tort orzechowy – jak zrobić?
- WYKONANIE CIASTA:
- Orzechy mielimy, mieszamy z mąką, proszkiem i bułką tartą.
- Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier. Po dokładnym ubiciu dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy przez chwilę.
- Dodajemy partiami sypkie składniki i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy ok. 30 minut w 170 stopniach C ustawienie góra-dół (sprawdzamy patyczkiem).
- Po przestygnięciu biszkopt kroimy na pół.
- ROBIMY KREM:
- Pół wafelka czekoladowego i cały o smaku cappucino mielimy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody. Gdy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia i mieszamy z łyżką masy serowej.
- Mascarpone ubijamy razem z jogurtem i cukrem pudrem. Dodajemy żelatynę i dobrze ubijamy. 4 łyżki masy odkładamy, a do reszty wsypujemy zmielone wafelki. Delikatnie mieszamy z masą.
- SKŁADANIE TORTU:
- 1 krążek ciasta nasączamy kawą.
- Smarujemy dżemem.
- Nakładamy krem (nie wydrapywałam dokładnie miski).
- Przykrywamy drugim krążkiem i również nasączamy kawą.
- Wierzch smarujemy resztką masy, która pozostała w misce, a boki odłożoną masą bez wafelków. Ciasto chowamy przynajmniej na pół godziny do lodówki.
- ROBIMY POLEWĘ:
- Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, odstawiamy do napęcznienia.
- Margarynę, cukier, kakao, kawę i śmietanę podgrzewamy do rozpuszczenia. Żelatynę rozpuszczamy i wlewamy do polewy. Nie gotujemy. Odstawiamy do przestudzenia. Wlewamy na tort gdy jest jeszcze płynna, ale już gęstnieje.
- DEKORACJA:
- Pół wafelka, który nam pozostał kroimy, białą czekoladę ścieramy na tarce. Środek wysypujemy czekoladą a kraje wafelkami. Przed krojeniem schładzamy najlepiej całą noc. Smacznego 🙂
LEKKI TORT ORZECHOWY – dodatkowe informacje
Biszkopt orzechowy najlepiej upiec dzień wcześniej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Lekki tort śmietanowy z mascarpone
Następny przepis: Lekki tort śmietankowy z wiśniami