Lekki suflet czekoladowy
Składniki:
- Żółtka jajka – 2 sztuki
- Białka jajka – 4 sztuki
- Czekolada – 120 g (u mnie mleczna wymieszana z gorzką)
- Masło – 40 g + do nasmarowania foremek
- Cukier – 30 g + do posypania foremek
- Mąka – 50 g
- Kakao do oprószenia
Lekki suflet czekoladowy – jak zrobić?
-
1. Porcja wystarczyła mi na 4 kokilki o średnicy 9 cm. Foremki smarujemy masłem i obsypujemy cukrem – ja użyłam brązowego.
-
2. Czekoladę kroimy na małe kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zostawiamy do ostudzenia (masa musi pozostać lejąca).
Białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Cały czas mieszając wlewamy rozpuszczoną czekoladę i wsypujemy mąkę. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę wlewamy do foremek – maksymalnie do 3/4 wysokości, bo ciasto mocno rośnie. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy kakao i od razu podajemy. Suflety szybko opadają, a najlepsze są ciepłe, miękkie i puszyste.
Słowa kluczowe: suflet czekoladowy
xxxx – dodatkowe informacje
Suflet kakaowy będzie świetnie smakował z dżemem malinowym!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Lekki morszczuk pod warzywami
Następny przepis: lekki TORT malinowo-borówkowy