Lekki lunch

Lekki lunch

Gotowanie w domu to nie tylko sposób na zdrowe i smaczne posiłki, ale również na sprawienie sobie i bliskim prawdziwej, kulinarnych przyjemności. Przepis na „Lekki lunch” jest odpowiedzią na potrzebę szybkiego i łatwego w przygotowaniu posiłku, który dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych, ale jednocześnie nie obciąży go zbytnio. To idealna propozycja dla tych, którzy chcą zadbać o swoją sylwetkę lub po prostu lubią lekkie, proste dania. Składa się z kilku składników, które możemy łatwo znaleźć w swojej kuchni. Pamiętajmy, że „Lekki Lunch” to nie tylko posiłek, to także sposób na zdrowe i zrównoważone odżywianie.

Składniki:

  • 200g karczku
  • 150g pieczarek
  • 4 jajka
  • 1 kapusta pekińska
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 cebulki ze szczypiorkiem
  • garść zielonych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • natka pietruszki
  • 2 gałązki tymianku
  • szczypta chilli
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • sól, pieprz cytrynowy

Lekki lunch – jak zrobić?

  1. Karczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni bez tłuszczu. Jak zacznie się wytapiać dolewamy sos sojowy, pokrojony czosnek i szałwię. Smażymy na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki do przestudzenia. Na powstałym sosiku smażymy pieczarki pokrojone w ćwiartki. Przekładamy do pieczarek. Jajka gotujemy na twardo.
  2. Kapustę pekińską szatkujemy i odrobinę solimy, żeby zmiękła. Ogórka zielonego kroimy i dorzucamy wraz z cebulką, szczypiorkiem i oliwkami.
  3. Przestudzone mięso z pieczarkami przekładamy do sałatki.
  4. Dokładamy kukurydzę z groszkiem odcedzone z zalewy.
  5. Przestudzone jajka kroimy i dokładamy do sałatki.
  6. Całość doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i chilli. Mieszamy. Majonez, musztardę i jogurt łączymy ze sobą i zalewamy sałatkę. Całość mieszamy i układamy listki natki.

xxxx – dodatkowe informacje

Zamiast karczku można dodać np. pierś z kurczaka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lekki puszysty sernik z wiaderka
Następny przepis: Lekki morszczuk pod warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode