Lekka zapiekanka warzywna z sosem jogurtowym
Składniki:
- 600 g świeżych ziemniaków
- 1 brokuł
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 por, biała część
- 2 młode marchewki
- 1 puszka groszku
- Składniki na sos:
- 2 małe jogurty naturalne
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- 2 jaja
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
- pieprz
- Dodatkowo:
- kawałek startego sera typu parmezan
- odrobina oliwy
Lekka zapiekanka warzywna z sosem jogurtowym – jak zrobić?
- Wykonanie:
Najpierw przygotować sos jogurtowy.
Jogurty wymieszać z jajkami, dodać posiekany koperek i natkę pietruszki, tymianek, sól oraz pieprz.
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i podgotować w osolonej wodzie ok 10 minut.
Marchewki obrać, umyć, pokroić wg uznania i gotować ok 12 minut.
Brokuła podzielić na mniejsze różyczki i gotować ok 5 minut.
Por posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę, na patelni rozgrzać oliwę i podsmażać por z czosnkiem przez ok 5 minut.
Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną masła, wyłożyć połowę ziemniaków, oprószyć świeżo mieloną solą, następnie wyłożyć por z czosnkiem, marchewkę, wylać połowę sosu jogurtowego.
Wyłożyć kolejną warstwę: ziemniaki, brokuła i odcedzony groszek. Zalać resztą sosu i posypać 1/2 parmezanu. Piec w piekarniku ok 30 minut. 10 minut przed wyjęciem zapiekanki z piekarnika, posypać ją resztą sera.
Porady – dodatkowe informacje
Zapiekanka po wyjęciu z piekarnika powinna „odpocząć” ok 5 minut.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Lekka surówka z sosem musztardowo-balsamicznym
Następny przepis: Lekka zupa warzywna