Lekka zapiekanka warzywna z sosem jogurtowym

Lekka zapiekanka warzywna z sosem jogurtowym

Poszukujesz pysznego dania, które jest jednocześnie zdrowe i niskokaloryczne? Mamy dla Ciebie propozycję idealną: lekka zapiekanka warzywna z sosem jogurtowym. To pozycja obowiązkowa dla miłośników warzyw i zdrowego stylu życia. Lekka zapiekanka zachwyca nie tylko smakiem, ale również prostotą przygotowania. Podawana z sosem jogurtowym potrafi zadowolić nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Unikalny smak zapiekanki udowadnia, że zdrowe jedzenie nie musi być nudne i monotonne. Pamiętaj, gotowanie jest proste, jeśli wiesz, jak to zrobić! Przekonaj się sam, jak pyszna może być ta fit zapiekanka warzywna.

Składniki:

  • 600 g świeżych ziemniaków
  • 1 brokuł
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 por, biała część
  • 2 młode marchewki
  • 1 puszka groszku
  • Składniki na sos:
  • 2 małe jogurty naturalne
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • kawałek startego sera typu parmezan
  • odrobina oliwy

Lekka zapiekanka warzywna z sosem jogurtowym – jak zrobić?

  1. Wykonanie:

    Najpierw przygotować sos jogurtowy.

    Jogurty wymieszać z jajkami, dodać posiekany koperek i natkę pietruszki, tymianek, sól oraz pieprz.

    Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i podgotować w osolonej wodzie ok 10 minut.

    Marchewki obrać, umyć, pokroić wg uznania i gotować ok 12 minut.

    Brokuła podzielić na mniejsze różyczki i gotować ok 5 minut.

    Por posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę, na patelni rozgrzać oliwę i podsmażać por z czosnkiem przez ok 5 minut.

    Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną masła, wyłożyć połowę ziemniaków, oprószyć świeżo mieloną solą, następnie wyłożyć por z czosnkiem, marchewkę, wylać połowę sosu jogurtowego.

    Wyłożyć kolejną warstwę: ziemniaki, brokuła i odcedzony groszek. Zalać resztą sosu i posypać 1/2 parmezanu. Piec w piekarniku ok 30 minut. 10 minut przed wyjęciem zapiekanki z piekarnika, posypać ją resztą sera.

Porady – dodatkowe informacje

Zapiekanka po wyjęciu z piekarnika powinna „odpocząć” ok 5 minut.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lekka surówka z sosem musztardowo-balsamicznym
Następny przepis: Lekka zupa warzywna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode