Lekka surówka z sosem musztardowo-balsamicznym
Chcesz dodać swojemu posiłkowi nutę świeżości i wyjątkowego smaku? Wypróbuj nasz przepis na Lekką surówkę z sosem musztardowo-balsamicznym. Nic nie pobudza apetytu lepiej niż chrupiące warzywa polane pysznym, domowym sosem. Kombinacja słodko-ostrawego sosu musztardowo-balsamicznego z wyselekcjonowanymi warzywami tworzy prawdziwą symfonię smaku. To idealna propozycja na zdrowy i lekki dodatek do głównego posiłku lub jako samodzielna przekąska. Daj se sprawdzić, jak smakuje natura w połączeniu z kulinarną fantazją! Niezależnie od pory roku, ta surówka zawsze będzie strzałem w dziesiątkę.
admin
Składniki:
- sałatka:
- botwina (liście buraka ćwikłowego): 1 pęczek
- liście kapusty pekińskiej: 8 sztuk
- rzodkiewki: 4 sztuki
- pomidor sezonowy krajowy: 1 sztuka
- parmezan wiórki: 30 g
- prażone nasiona słonecznika: 4 łyżki
- sos:
- oliwa z oliwek: 50 ml
- musztarda miodowa: 1 łyżka
- ocet balsamiczny z Modeny: 3-4 łyżki
- sól: 0,5 łyżeczki maxymalnie
- pieprz czarny mielony: 0,5 łyżeczki maxymalnie
Lekka surówka z sosem musztardowo-balsamicznym – jak zrobić?
-
1.
Składniki sosu dokładnie wymieszać (najlepiej umieścić w małym słoiczku i potrząsać).
-
2.
Liście botwiny i sałaty umyć. Łodygi botwiny posiekać.
-
3.
Pomidory umyć, pokroić w plastry lub ćwiartki. Rzodkiewki umyć, pokroić w kostkę lub plasterki.
-
4.
Liście botwiny i kapusty pekińskiej ułożyć na dużym talerzu, polać połową sosu. Na wierzchu rozłożyć pomidory, rzodkiewki, parmezan. Całość posypać nasionami słonecznika, posiekanymi łodygami botwiny, polać resztą sosu.
Lekka surówka z sosem musztardowo-balsamicznym – dodatkowe informacje
Jeżeli przygotowujemy tę surówkę/sałatkę na kolację, można do niej dodać plasterki szynki, aby była bardziej treściwa, ale nie jest to konieczne.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Lekka sałatka z melonem i kurczakiem
Następny przepis: Lekka zapiekanka warzywna z sosem jogurtowym