Lekka surówka z sosem musztardowo-balsamicznym

Lekka surówka z sosem musztardowo-balsamicznym

Chcesz dodać swojemu posiłkowi nutę świeżości i wyjątkowego smaku? Wypróbuj nasz przepis na Lekką surówkę z sosem musztardowo-balsamicznym. Nic nie pobudza apetytu lepiej niż chrupiące warzywa polane pysznym, domowym sosem. Kombinacja słodko-ostrawego sosu musztardowo-balsamicznego z wyselekcjonowanymi warzywami tworzy prawdziwą symfonię smaku. To idealna propozycja na zdrowy i lekki dodatek do głównego posiłku lub jako samodzielna przekąska. Daj se sprawdzić, jak smakuje natura w połączeniu z kulinarną fantazją! Niezależnie od pory roku, ta surówka zawsze będzie strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • sałatka:
  • botwina (liście buraka ćwikłowego): 1 pęczek
  • liście kapusty pekińskiej: 8 sztuk
  • rzodkiewki: 4 sztuki
  • pomidor sezonowy krajowy: 1 sztuka
  • parmezan wiórki: 30 g
  • prażone nasiona słonecznika: 4 łyżki
  • sos:
  • oliwa z oliwek: 50 ml
  • musztarda miodowa: 1 łyżka
  • ocet balsamiczny z Modeny: 3-4 łyżki
  • sól: 0,5 łyżeczki maxymalnie
  • pieprz czarny mielony: 0,5 łyżeczki maxymalnie

Lekka surówka z sosem musztardowo-balsamicznym – jak zrobić?

  1. 1.

    Składniki sosu dokładnie wymieszać (najlepiej umieścić w małym słoiczku i potrząsać).

  2. 2.

    Liście botwiny i sałaty umyć. Łodygi botwiny posiekać.

  3. 3.

    Pomidory umyć, pokroić w plastry lub ćwiartki. Rzodkiewki umyć, pokroić w kostkę lub plasterki.

  4. 4.

    Liście botwiny i kapusty pekińskiej ułożyć na dużym talerzu, polać połową sosu. Na wierzchu rozłożyć pomidory, rzodkiewki, parmezan. Całość posypać nasionami słonecznika, posiekanymi łodygami botwiny, polać resztą sosu.

Lekka surówka z sosem musztardowo-balsamicznym – dodatkowe informacje

Jeżeli przygotowujemy tę surówkę/sałatkę na kolację, można do niej dodać plasterki szynki, aby była bardziej treściwa, ale nie jest to konieczne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lekka sałatka z melonem i kurczakiem
Następny przepis: Lekka zapiekanka warzywna z sosem jogurtowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode