Lekka pizza na cieście francuskim

Lekka pizza na cieście francuskim

Podróżując kulinarne ścieżki, docieramy do przepisu ogromnie spodobanego w krajach Starego Kontynentu – lekkiej pizzy na francuskim cieście. Ten wariant klasyka włoskiej kuchni zachwyca nie tylko smakiem, ale i prostotą wykonania. W przeciwieństwie do tradycyjnej wersji, pizza na cieście francuskim jest delikatniejsza i bardziej krucha. Szczególnie docenią ją ci, którzy nie przepadają za ciężkim, drożdżowym spodem. Bogactwo ulubionych dodatków można przygotować wedle własnego uznania, dostosowując smak do własnych preferencji. Czasami to najmniejsze zmiany przynoszą największe zaskoczenie. Ta propozycja, to sposób na uprzyjemnienie sobotniego wieczoru.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 10 szt. małych pieczarek
  • 0,5 średniej cebuli
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 10 plasterków salami
  • Ser mozzarella (1 szt.)
  • 5 szt. pomidorków koktajlowych
  • Oregano, bazylia

Lekka pizza na cieście francuskim – jak zrobić?

  1. Ciasto rozwijamy, zostawiamy na papierze. Rogi zaginamy do wewnątrz. Nakładamy ketchup i rozsmarowujemy po cieście. Następnie układamy salami, pieczarki, cebulę, kukurydzę oraz starty na dużych oczkach ser mozzarella. Na wierzch kładziemy pokrojone w plastry pomidorki koktajlowe. Całość doprawiamy oregano i bazylią. Ciasto wsadzamy do piekarnika nagrzanego na 200C na 18 minut.

xxxx – dodatkowe informacje

Warto użyć świeżych ziół.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Legumina z truskawkami
Następny przepis: Lekka makaronowa sałatka z cukinią i papryką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode