Leczo z papryką i cukinią – do słoików na zimę
Naszym dzisiejszym bohaterem będzie leczo z papryką i cukinią do słoików. Jest to idealny przepis na każdego, kto ceni sobie domowe konserwy czy zapasy na zimę. Ta różnorodność smaków, kolorów i aromatów zadowoli każde podniebienie. Warzywa, które zawiera ta potrawa, są niesłychanie zdrowe i pełne witamin. Główne role odgrywają tu oczywiście papryka oraz cukinia. Często czytamy o przetworach z ogórkami, grzybami czy pomidorami, a przepisów na leczo z cukinią do słoików jest jak na lekarstwo. Dzisiejsza potrawa jest wręcz stworzona do zapasów na zimę, a jej przygotowanie nie jest skomplikowane.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,5 kg cukinii (5 sztuk)
- 1 kg papryki czerwonej
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 190 g ( op. ) koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
Leczo z cukinią do słoików na zimę – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Cukinię, cebulę i paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy.
- Rozgrzewamy olej.
- Na gorący wrzucamy cebulę i posiekany czosnek.
- Smażymy 3-4 minuty, aż się zeszklą.
- Dodajemy słodką paprykę i smażymy aż zacznie pachnieć, około 3-4 minuty.
- Dodajemy paprykę i cukinię.
- Smażymy 5-6 minut, na mocnym ogniu, aż zmiękną.
- Dodajemy koncentrat. Podsmażamy 3-4 minuty, mieszając.
- Dolewamy 300 ml wody, wrzucamy liście, cukier i sól.
- Dusimy 30-40 minut.
- Gorące przekładamy do czystych, suchych, wyparzonych słoików i stawiamy je do góry dnem – jeśli wieczka po ostudzeniu będą wklęsłe, pasteryzacja nie jest konieczna.
xxxx – dodatkowe informacje
Możecie użyć też świeżych pomidorów – nie dodawajcie wtedy wody. Ja lubię mocny smak koncentratu stąd u mnie dodatek gotowego słoiczka.