Leczo na zimę (w słoiku)

Leczo na zimę (w słoiku)

Leczo na zimę to idealna odpowiedź na chłodne dni. To połączenie warzyw i kiełbasy, które przeniesie Cię smakiem na Węgry, skąd przepis pochodzi. Dzięki prostemu procesowi konserwacji, możesz cieszyć się tym daniem nawet w środku zimy. Kombinacja papryki, cukinii i pomidorów, tworzy idealną bazę dla pikantnej kiełbasy, nadając całemu daniu bogactwo smaku. Nasz przepis na leczo do słoików to doskonały sposób, aby zapewnić sobie zapas tego pysznego dania na zimę. Spróbuj go, a przekonasz się, że leczo to więcej niż zwykła zupa. To prawdziwe kulinaria, które warto odkrywać.

Składniki:

  • Na 10 litrowych słoików:
  • 3 kg cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu pestek)
  • 2 kg papryki (czerwona i żółta)
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg przecieru pomidorowego (lub koncentratu)
  • 60 ml octu
  • 1/2 kg cukru
  • 6 łyżek soli + odrobina do doprawienia
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryczki chili

Leczo na zimę (w słoiku) – jak zrobić?

  1. Cukinię obieramy i wydrążamy środek. Twarde boki kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Mieszamy z cukinią i 6 łyżkami soli, najlepiej od razu w większym garnku. Odstawiamy na ok 4 godziny. Po upływie tego czasu dodajemy pokrojone w kostkę papryki, ziela angielskie oraz liście laurowe. Mieszamy razem z cukrem i octem i gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie do mieszanki dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy mielonym chili (chyba że ktoś nie chce zbyt ostrego), pieprzem i jeśli trzeba odrobiną soli. Ponownie gotujemy ok 5 minut. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy max 10 minut.

Porady – dodatkowe informacje

Lecza nie odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy słoiki w temperaturze pokojowej aż do całkowitego wystudzenia, a dopiero później przekładamy do spiżarni bądź piwnicy. Do tak przygotowanego „słoika” wystarczy dodać odrobinę przysmażonej kiełbasy lub mięsa, ja dodałam również pieczarki. Nie trzeba nawet wiele doprawiać. Jeden słoik spokojnie wystarcza na dwie/trzy osoby.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Leczo klasyczne
Następny przepis: Leczo po meksykańsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode