Leczo, czyli cukinia zamknięta w słoiku
Miłośnicy warzywnych przetworów odnajdą ukojenie w przepisie na leczo, z cukinią jako głównym bohaterem dania. Jest to propozycja zaskakująca swym smakiem i aromatem, idealna szczególnie dla tych, którzy marzą o urozmaiceniu swojej kuchni. Ten przepis na użycie cukinii w słoiku w potrawie na leczo pozwoli Ci przetrwać długo zimowe miesiące, czerpiąc pełnymi garściami z dobroci sezonowych warzyw. Cukinia, skomponowana z innymi składnikami tworzy symfonię doskonałych smaków, która jest zdrowa, pożywna i jednocześnie bardzo praktyczna. Przygotuj słoiki, bo ta potrawa z pewnością zagości na stałe w Twojej kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 średnie cukinie
- 1 kg papryki
- 0,5 kg cebuli
- 1 kg pomidorów
- 1 łyżka majeranku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- pieprz czarny mielony
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Leczo, czyli cukinia zamknięta w słoiku – jak zrobić?
-
1. Cebulę kroimy w półplasterki, paprykę kroimy w plasterki, cukinię po obraniu kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórkę, miąższ kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i dusimy. -
2. Następnie dodajemy paprykę i dalej dusimy. Gdy papryka będzie miękka dodajemy cukinię. Całość dusimy kilkanaście minut i dodajemy przyprawy, a następnie pomidory. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Leczo przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut.
xxxx – dodatkowe informacje
Słoiki pasteryzujemy wkładając je do garnka z wodą sięgającą do 3/4 wysokości słoików.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Leczo
Następny przepis: Lebkuchenmann czyli piernikowe ludziki