Leczo, czyli cukinia zamknięta w słoiku

Leczo, czyli cukinia zamknięta w słoiku

Miłośnicy warzywnych przetworów odnajdą ukojenie w przepisie na leczo, z cukinią jako głównym bohaterem dania. Jest to propozycja zaskakująca swym smakiem i aromatem, idealna szczególnie dla tych, którzy marzą o urozmaiceniu swojej kuchni. Ten przepis na użycie cukinii w słoiku w potrawie na leczo pozwoli Ci przetrwać długo zimowe miesiące, czerpiąc pełnymi garściami z dobroci sezonowych warzyw. Cukinia, skomponowana z innymi składnikami tworzy symfonię doskonałych smaków, która jest zdrowa, pożywna i jednocześnie bardzo praktyczna. Przygotuj słoiki, bo ta potrawa z pewnością zagości na stałe w Twojej kuchni.

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • 1 kg papryki
  • 0,5 kg cebuli
  • 1 kg pomidorów
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz czarny mielony
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Leczo, czyli cukinia zamknięta w słoiku – jak zrobić?

  1. cebula
    1. Cebulę kroimy w półplasterki, paprykę kroimy w plasterki, cukinię po obraniu kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórkę, miąższ kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i dusimy.
  2. leczo
    2. Następnie dodajemy paprykę i dalej dusimy. Gdy papryka będzie miękka dodajemy cukinię. Całość dusimy kilkanaście minut i dodajemy przyprawy, a następnie pomidory. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Leczo przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut.

xxxx – dodatkowe informacje

Słoiki pasteryzujemy wkładając je do garnka z wodą sięgającą do 3/4 wysokości słoików.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Leczo
Następny przepis: Lebkuchenmann czyli piernikowe ludziki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode