Lebkuchenmann czyli piernikowe ludziki
Zapraszam do odkrywania niemieckich tradycji przygotowywania pierników, a szczególnie uroczych, słodkich ludzików znanym pod nazwą „Lebkuchenmann”. Ten przepis, zrodzony z serca zimowego dorobku kulinarnego, to prawdziwy smak świąt, pełen korzennych przypraw i subtelnej słodyczy. Przygotowanie tych ręcznie dekorowanych ciasteczek to nie tylko słodkie danie, ale także okazja do świątecznej zabawy, twórczego rozwijania dziecięcej wyobraźni i rodzinnej integracji. Właśnie proponuję ten przepis, aby każdy mógł doświadczyć magii tworzenia i spożywania swojego własnego Lebkuchenmann.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na przygotowanie ciasta (ok. 6 porcji):
- 1 pomarańcza bez pestycydów
- 200 g miodu
- 150 g brązowego cukru
- 100 g masła
- 50 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki wody
- 500 g mąki
- 2-3 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka potażu lub sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- mąka do rozwałkowania
- Na przygotowanie lukru:
- 1 białko
- 1 szczypta soli
- 200 g cukru pudru
- Dekoracja:
- wiórki kokosowe
- inne kolorowe posypki
Lebkuchenmann czyli piernikowe ludziki – jak zrobić?
- Pomarańczę umyć pod gorącą wodą. Zetrzeć skórkę.
- Do dużego garnka włożyć 1 łyżkę stołową utartej skórki pomarańczowej, miód, cukier, masło, czekoladę oraz 3 łyżki wody. Ciągle mieszając, podgrzewać, aż cukier się rozpuści a czekolada roztopi. Zdjąć z kuchenki. Mieszanka nie powinna być zbyt gorąca.
- Wymieszać mąkę, przyprawę do piernika, potaż i proszek do pieczenia. Przesiać do mieszanki miodowo-maślanej i za pomocą mieszadeł miksera ręcznego wyrobić wszystko na gładkie ciasto.
- Zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej co najmniej na noc, a jeszcze lepiej na cały dzień, aby ciasto odpoczęło.
- Nagrzać piekarnik do temperatury 175 st. C (z termoobiegiem do 150 st. C). Wyłożyć 2 blachy papierem do pieczenia.
- Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm i wyciąć potrzebne elementy.
- Wycięte części piec ok. 15-20 minut. Po upływie połowy czasu pieczenia zamienić blachy miejscami. W przypadku piekarnika z termoobiegiem nie jest to konieczne. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Na lukier: ubić białko ze szczyptą soli. Dodać cukier puder i wyrobić wszystko na gruby lukrowy krem.
- Lukier można rozprowadzać na ciastkach za pomocą woreczka z uciętym rogiem albo małymi pędzelkami. Polecam lukrować ludziki dopiero po ich zmięknięciu.
Lebkuchenmann – dodatkowe informacje
Piernikowe ciastka twardnieją po upieczeniu i wówczas wymagają przynajmniej tygodniowego leżakowania. Ja moje zamknęłam w szczelnej puszcze z dodatkiem kawałków jabłka, które przyspiesza proces mięknięcia. Do puszek zaglądamy co 2-3 dni i wymieniamy jabłko na świeże. Foremki i przepis były w zestawie od Tchibo.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Leczo, czyli cukinia zamknięta w słoiku
Następny przepis: leciutki drobiowy klops z jajkiem