Lebkuchenmann czyli piernikowe ludziki

Lebkuchenmann czyli piernikowe ludziki

Zapraszam do odkrywania niemieckich tradycji przygotowywania pierników, a szczególnie uroczych, słodkich ludzików znanym pod nazwą „Lebkuchenmann”. Ten przepis, zrodzony z serca zimowego dorobku kulinarnego, to prawdziwy smak świąt, pełen korzennych przypraw i subtelnej słodyczy. Przygotowanie tych ręcznie dekorowanych ciasteczek to nie tylko słodkie danie, ale także okazja do świątecznej zabawy, twórczego rozwijania dziecięcej wyobraźni i rodzinnej integracji. Właśnie proponuję ten przepis, aby każdy mógł doświadczyć magii tworzenia i spożywania swojego własnego Lebkuchenmann.

Składniki:

  • Na przygotowanie ciasta (ok. 6 porcji):
  • 1 pomarańcza bez pestycydów
  • 200 g miodu
  • 150 g brązowego cukru
  • 100 g masła
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki wody
  • 500 g mąki
  • 2-3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka potażu lub sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mąka do rozwałkowania
  • Na przygotowanie lukru:
  • 1 białko
  • 1 szczypta soli
  • 200 g cukru pudru
  • Dekoracja:
  • wiórki kokosowe
  • inne kolorowe posypki

Lebkuchenmann czyli piernikowe ludziki – jak zrobić?

  1. Pomarańczę umyć pod gorącą wodą. Zetrzeć skórkę.
  2. Do dużego garnka włożyć 1 łyżkę stołową utartej skórki pomarańczowej, miód, cukier, masło, czekoladę oraz 3 łyżki wody. Ciągle mieszając, podgrzewać, aż cukier się rozpuści a czekolada roztopi. Zdjąć z kuchenki. Mieszanka nie powinna być zbyt gorąca.
  3. Wymieszać mąkę, przyprawę do piernika, potaż i proszek do pieczenia. Przesiać do mieszanki miodowo-maślanej i za pomocą mieszadeł miksera ręcznego wyrobić wszystko na gładkie ciasto.
  4. Zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej co najmniej na noc, a jeszcze lepiej na cały dzień, aby ciasto odpoczęło.
  5. Nagrzać piekarnik do temperatury 175 st. C (z termoobiegiem do 150 st. C). Wyłożyć 2 blachy papierem do pieczenia.
  6. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm i wyciąć potrzebne elementy.
  7. Wycięte części piec ok. 15-20 minut. Po upływie połowy czasu pieczenia zamienić blachy miejscami. W przypadku piekarnika z termoobiegiem nie jest to konieczne. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Na lukier: ubić białko ze szczyptą soli. Dodać cukier puder i wyrobić wszystko na gruby lukrowy krem.
  9. Lukier można rozprowadzać na ciastkach za pomocą woreczka z uciętym rogiem albo małymi pędzelkami. Polecam lukrować ludziki dopiero po ich zmięknięciu.

Lebkuchenmann – dodatkowe informacje

Piernikowe ciastka twardnieją po upieczeniu i wówczas wymagają przynajmniej tygodniowego leżakowania. Ja moje zamknęłam w szczelnej puszcze z dodatkiem kawałków jabłka, które przyspiesza proces mięknięcia. Do puszek zaglądamy co 2-3 dni i wymieniamy jabłko na świeże. Foremki i przepis były w zestawie od Tchibo.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Leczo, czyli cukinia zamknięta w słoiku
Następny przepis: leciutki drobiowy klops z jajkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode