LEBKUCHEN – NIEMIECKIE PIERNIKI
Czy jest coś bardziej kojarzącego się z niemieckimi świętami niż słodko-korzenny smak tradycyjnych Lebkuchen? Te pyszne pierniczki powielają smak i aromat autentycznych niemieckich specjałów, przynosząc odrobinę międzynarodowego klimatu do Twojego domu. Głęboki smak przypraw, charakterystycznych dla pierników Lebkuchen, przywoływać będzie na myśl wspomnienia z dzieciństwa i ciepłe, rodzinne chwile. Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na pierniki, po niemiecku zwanych Lebkuchen, na pewno zainteresuje Cię ten przepis. Przygotuj sobie apron, zebrać składniki i odkryj magię niemieckich świąt w twojej kuchni!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 85 g zmielonych migdałów (na mąkę)
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 ml płynnego miodu
- 85 g masła
- 1/2 szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
- na lukier:
- 2 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek gorącej wody
Lebkuchen – niemieckie pierniki – jak zrobić?
- Wszystkie suche składniki wymieszać w misce (mąkę, zmielone na mąkę migdały, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy).
- W garnuszku z grubym dnem mieszając podgrzewać masło i miód. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
- Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano – miodową, dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące, nie dosypywać mąki. Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (ciasto zgęstnieje).
- Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką.
- Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej). Lebkuchen wyciągnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, a po pokryciu lukrem znów zmiękną.
Słowa kluczowe: pierniczki niemieckie, pierniki lebkuchen, lebkuchen przepis, piernik po niemiecku, lebkuchen
LEBKUCHEN – NIEMIECKIE PIERNIKI – Dodatkowe informacje
Ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej ręce moczyć w wodzie i wtedy formować kulki, również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Łazanki z makiem dla zapracowanych
Następny przepis: Lebioda z jajkiem