LEBKUCHEN - NIEMIECKIE PIERNIKI

LEBKUCHEN – NIEMIECKIE PIERNIKI

Czy jest coś bardziej kojarzącego się z niemieckimi świętami niż słodko-korzenny smak tradycyjnych Lebkuchen? Te pyszne pierniczki powielają smak i aromat autentycznych niemieckich specjałów, przynosząc odrobinę międzynarodowego klimatu do Twojego domu. Głęboki smak przypraw, charakterystycznych dla pierników Lebkuchen, przywoływać będzie na myśl wspomnienia z dzieciństwa i ciepłe, rodzinne chwile. Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na pierniki, po niemiecku zwanych Lebkuchen, na pewno zainteresuje Cię ten przepis. Przygotuj sobie apron, zebrać składniki i odkryj magię niemieckich świąt w twojej kuchni!

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 85 g zmielonych migdałów (na mąkę)
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml płynnego miodu
  • 85 g masła
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
  • na lukier:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody

Lebkuchen – niemieckie pierniki – jak zrobić?

  1. Wszystkie suche składniki wymieszać w misce (mąkę, zmielone na mąkę migdały, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy).
  2. W garnuszku z grubym dnem mieszając podgrzewać masło i miód. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
  3. Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano – miodową, dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące, nie dosypywać mąki. Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (ciasto zgęstnieje).
  4. Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką.
  5. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej). Lebkuchen wyciągnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, a po pokryciu lukrem znów zmiękną.

Słowa kluczowe: pierniczki niemieckie, pierniki lebkuchen, lebkuchen przepis, piernik po niemiecku, lebkuchen

LEBKUCHEN – NIEMIECKIE PIERNIKI – Dodatkowe informacje

Ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej ręce moczyć w wodzie i wtedy formować kulki, również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Łazanki z makiem dla zapracowanych
Następny przepis: Lebioda z jajkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode