Łatwy sernik na herbatnikach
Wprowadzenie do jednego z najbardziej klasycznych deserów, łatwego sernika na herbatnikach. Ten genialnie prosty i pyszny przepis łączy w sobie dwie miłości wielu osób – sernik i herbatniki. Ten tradycyjny sernik na ciastkach herbatnikach ma spód z delikatnie pokruszonych herbatników, które nadają mu wyjątkowy smak i konsystencję. Wiedeńska wersja, czy tradycyjna – każda z nich będzie niesamowicie smaczna. Dzięki temu przepisowi, zarówno stworzenie puszystej masy serowej, jak i idealnego spodu z herbatników, stanie się dziecinnie proste. Sernik na herbatnikach – to danie, które z pewnością zadowoli Twoje podniebienie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Spód:
- 1 opakowanie herbatników kakaowych
- 75 g rozpuszczonego masła
- Masa serowa:
- 1 kg dobrej jakości twarogu w wiaderku
- 5 jajek
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 200 g miękkiego masła
- 140 g cukru pudru
Łatwy sernik na herbatnikach – jak zrobić?
- 1. Herbatniki kruszymy i łączymy z rozpuszczanym masłem. Tak powstałym ciastem wylepiamy formę 23x23cm lub tortownicę o średnicy ok. 24 cm. Formę odstawiamy.
- 2. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy żółtka, mąkę i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy łyżka po łyżce ser i dalej ucieramy. Białka osobno ubijamy na pianę. Pianę z białek dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką.
- 3. Masę wylewamy równo na herbatnikowy spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 C. Sernik pieczemy przez ok. 50-60 min. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po ostygnięciu sernik wkładamy do lodówki na min. 12 h.
xxxx – Dodatkowe informacje
Sernik po upieczeniu można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ŁATWY MURZYNEK Z JABŁKAMI
Następny przepis: Lavas - turecki płaski chlebek