Łatwy sernik na herbatnikach

Łatwy sernik na herbatnikach

Wprowadzenie do jednego z najbardziej klasycznych deserów, łatwego sernika na herbatnikach. Ten genialnie prosty i pyszny przepis łączy w sobie dwie miłości wielu osób – sernik i herbatniki. Ten tradycyjny sernik na ciastkach herbatnikach ma spód z delikatnie pokruszonych herbatników, które nadają mu wyjątkowy smak i konsystencję. Wiedeńska wersja, czy tradycyjna – każda z nich będzie niesamowicie smaczna. Dzięki temu przepisowi, zarówno stworzenie puszystej masy serowej, jak i idealnego spodu z herbatników, stanie się dziecinnie proste. Sernik na herbatnikach – to danie, które z pewnością zadowoli Twoje podniebienie.

Składniki:

  • Spód:
  • 1 opakowanie herbatników kakaowych
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • Masa serowa:
  • 1 kg dobrej jakości twarogu w wiaderku
  • 5 jajek
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła
  • 140 g cukru pudru

Łatwy sernik na herbatnikach – jak zrobić?

  1. 1. Herbatniki kruszymy i łączymy z rozpuszczanym masłem. Tak powstałym ciastem wylepiamy formę 23x23cm lub tortownicę o średnicy ok. 24 cm. Formę odstawiamy.
  2. 2. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy żółtka, mąkę i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy łyżka po łyżce ser i dalej ucieramy. Białka osobno ubijamy na pianę. Pianę z białek dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką.
  3. 3. Masę wylewamy równo na herbatnikowy spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 C. Sernik pieczemy przez ok. 50-60 min. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po ostygnięciu sernik wkładamy do lodówki na min. 12 h.

xxxx – Dodatkowe informacje

Sernik po upieczeniu można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ŁATWY MURZYNEK Z JABŁKAMI
Następny przepis: Lavas - turecki płaski chlebek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode