Łatwy i szybki makowiec krucho-drożdżowy
Zapraszamy do odkrywania kulinarnych możliwości z naszym unikalnym przepisem na łatwy i szybki makowiec krucho-drożdżowy. To wyśmienite połączenie kruchego ciasta i puszystych drożdży z kuszącym aromatem maku to prawdziwe cudo. Sprawdzi się znakomicie jako ozdoba świątecznego stołu, ale też cudownie umili zwykłe popołudnie przy kawie. Makowiec krucho-drożdżowy to idealny wybór dla tych, którzy cenią tradycyjne smaki, ale nie boją się eksperymentować. Można go przygotować z gotowej masy makowej, co znacznie skróci czas przygotowania. Ciesz się smakiem tego wyjątkowego ciasta, które łączy w sobie to, co najlepsze z makowca drożdżowego i kruchego.
Składniki:
- 250 g mąki
 - 25 g świeżych drożdży
 - 50 g cukru pudru
 - 75 g zimnego masła
 - 1 jajko
 - 2 żółtka
 - 1/4 szklanki gęstej śmietany np. 18%
 - 1 łyżeczka cukru wanilinowego
 - szczypta soli
 - Dodatkowo:
 - 1/2 opakowania gotowej masy makowej z bakaliami* (900g) lub Domowej masy makowej
 - 2 łyżki kaszy manny
 - 2 białka + 1 białko do posmarowania makowca
 
Łatwy i szybki makowiec krucho-drożdżowy – jak zrobić?
- Drożdże mieszamy z lekko podgrzaną śmietaną i odstawiamy na chwilę. Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz ze szczyptą soli i cukrami. Dodajemy zimne masło i siekamy. Gdy rozczyn zacznie działać dodajemy go do mąki razem z jajkiem i żółtkami. Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy łyżkę mąki, jeżeli za gęste odrobinę śmietany. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą. Ciasto schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.
 - 2 białka ubijamy na sztywno. Jeśli używamy gotową masy makowej kupionej w sklepie dodajemy do niej 2 łyżki kaszy manny a następnie mieszamy z pianą z białek.
 - Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na kształt prostokąta. Następnie nakładamy masę makową, zostawiając ok. 2 cm odstępu od brzegów. Ciasto zwijamy w roladę, podwijając wystające brzegi pod spód.
 - Uformowaną struclę przekładamy do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy pozostałym białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 40 minut (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu makowiec zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Polewamy go lukrem lub roztopioną czekoladą i posypujemy orzechami lub posypką cukrową.
 
PORADY – Dodatkowe informacje
* Jeśli używasz gotowej masy makowej, upewnij się, że przed wyłożeniem jej na ciasto dodajesz kaszę mannę i ubite białka. Czasami gotowe masy makowe wypływają poza ciasto, co może negatywnie wpłynąć na wygląd wypieku.
** Jeśli wierzch makowca pęknie po upieczeniu, nie martw się – możesz zatuszować to ukrywając pęknięcie pod warstwą polewy lub lukru 🙂
				Tagi			
		Piotr Zieliński
	Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb maślankowy na spodzie
Następny przepis: Łatwy chleb na zakwasie
