Łatwy i szybki makowiec krucho-drożdżowy

Łatwy i szybki makowiec krucho-drożdżowy

Zapraszamy do odkrywania kulinarnych możliwości z naszym unikalnym przepisem na łatwy i szybki makowiec krucho-drożdżowy. To wyśmienite połączenie kruchego ciasta i puszystych drożdży z kuszącym aromatem maku to prawdziwe cudo. Sprawdzi się znakomicie jako ozdoba świątecznego stołu, ale też cudownie umili zwykłe popołudnie przy kawie. Makowiec krucho-drożdżowy to idealny wybór dla tych, którzy cenią tradycyjne smaki, ale nie boją się eksperymentować. Można go przygotować z gotowej masy makowej, co znacznie skróci czas przygotowania. Ciesz się smakiem tego wyjątkowego ciasta, które łączy w sobie to, co najlepsze z makowca drożdżowego i kruchego.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru pudru
  • 75 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany np. 18%
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 1/2 opakowania gotowej masy makowej z bakaliami* (900g) lub Domowej masy makowej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 białka + 1 białko do posmarowania makowca

Łatwy i szybki makowiec krucho-drożdżowy – jak zrobić?

  1. Drożdże mieszamy z lekko podgrzaną śmietaną i odstawiamy na chwilę. Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz ze szczyptą soli i cukrami. Dodajemy zimne masło i siekamy. Gdy rozczyn zacznie działać dodajemy go do mąki razem z jajkiem i żółtkami. Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy łyżkę mąki, jeżeli za gęste odrobinę śmietany. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą. Ciasto schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.
  2. 2 białka ubijamy na sztywno. Jeśli używamy gotową masy makowej kupionej w sklepie dodajemy do niej 2 łyżki kaszy manny a następnie mieszamy z pianą z białek.
  3. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na kształt prostokąta. Następnie nakładamy masę makową, zostawiając ok. 2 cm odstępu od brzegów. Ciasto zwijamy w roladę, podwijając wystające brzegi pod spód.
  4. Uformowaną struclę przekładamy do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy pozostałym białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 40 minut (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu makowiec zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Polewamy go lukrem lub roztopioną czekoladą i posypujemy orzechami lub posypką cukrową.

PORADY – Dodatkowe informacje

* Jeśli używasz gotowej masy makowej, upewnij się, że przed wyłożeniem jej na ciasto dodajesz kaszę mannę i ubite białka. Czasami gotowe masy makowe wypływają poza ciasto, co może negatywnie wpłynąć na wygląd wypieku.

** Jeśli wierzch makowca pęknie po upieczeniu, nie martw się – możesz zatuszować to ukrywając pęknięcie pod warstwą polewy lub lukru 🙂

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb maślankowy na spodzie
Następny przepis: Łatwy chleb na zakwasie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode