Łatwy chleb na zakwasie
Chleb na zakwasie to prawdziwie domowy przysmak, pełen świeżego smaku i aromatu. Możemy go kupić w piekarni, ale niestety często te produkowane na skalę przemysłową tracą wiele z oryginalnej wartości chleba na zakwasie. Dlatego warto spróbować upiec go samodzielnie w domu. Proponujemy łatwy przepis na chleb na zakwasie, który nie jest czasochłonny, ani skomplikowany, tak aby każdy mógł cieszyć się własnoręcznie upieczonym, pełnowartościowym chlebem. Składniki są proste, a technika wyrabiania ciasta nie wymaga specjalnych umiejętności. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na szybki chleb na zakwasie.
Składniki:
- na noc:
- 350 g aktywnego zakwasu
- 500 g mąki – użyłem pszennej
- 500 ml letniej wody
- rano:
- 500 g mąki – wymieszałem pszeniczną, żytnią pełnoziarnistą oraz pszeniczną pełnoziarnistą, ale można użyć dowolnej mąki
- 200 ml letniej wody – ilość wody zależy od użytej mąki, więc lepiej wodę wlewać stopniowo
- 1 łyżka soli
- 3/4 szklanki otrąb lub płatków owsianych
- 1/3 szklanki łuskanych ziaren słonecznika
- 2 łyżki siemienia lnianego
Łatwy chleb na zakwasie – jak zrobić?
- Wieczorem zakwas, mąkę oraz wodę mieszamy w misce i odstawiamy pod przykryciem na 12 godzin.
- Rano do zakwaszonego przez noc ciasta dodajemy wodę, mąkę, sól oraz dodatki jakie chcemy aby się znalazły w chlebie. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i ładnie odchodziło od ręki, nie powinno być za gęste, raczej jak takie gęste błotko.
- Całość dzielimy na pół i przekładamy do dwóch keksówek, przykrywamy i odstawiamy na 2-5 godzin aż podrośnie (jeśli nasz zakwas jest dojrzały a w pomieszczeniu ciepło to chlebek szybko urośnie, jeśli nie to trzeba czekać dłużej).
- Ważne aby poczekać na wyrośnięcie chleba w keksówce, bo w piekarniku chleb już nie urośnie. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni.
- Chleby spryskujemy wodą i posypujemy np płatkami owsianymi, makiem lub siemieniem lnianym. Gorący piekarnik także spryskujemy wodą i wkładamy wyrośnięte bochenki.
- Zaraz po włożeniu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy około 55 minut.
- Po upływie tego czasu wyłączamy grzanie, czekamy ok. 5 minut i dopiero otwieramy piekarnik.
- Potem od razu wyjmujemy bochenki z piekarnika i z foremek. Studzimy na kratce z piekarnika, dzięki czemu skórka nie zaparuje i jest chrupiąca.
Smacznego!
Łatwy chleb na zakwasie – dodatkowe informacje
Chleb wychodzi również na młodym, świeżym zakwasie, więc nie bójcie się i próbujcie 🙂 Pieczenie chlebów to wielka radocha! Najlepiej jednak używać tradycyjnej keksówki, bo w silikonowej chleb rośnie w bok a nie w górę 😉
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Łatwy i szybki makowiec krucho-drożdżowy
Następny przepis: Łatwa i szybka babka z wodą mineralną.