Łasuch
Tęsknisz za słodkościami z dzieciństwa? Ten przepis na „Łasucha”, klasyczne polskie ciasto, pomoże Ci przywrócić te wspomnienia. „Łasuch” to prosty, ale smakowity deser, który idealnie pasuje do wieczornej kawy czy herbacianego popołudnia. Wyróżniają go soczyste, owoce, które rozpływają się w ustach, a delikatne ciasto doskonale dopasowuje się do ich smaku. Ten przepis jest łatwy do wykonania i nie wymaga skomplikowanych technik cukierniczych. Świetnie się sprawdzi również podczas rodzinnych spotkań czy imprez. Składniki, które są potrzebne to m.in. mąka, cukier, jajka i owoce do wyboru.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt czekoladowy z 6 jaj
- 1 litr śmietany kremówki
- 1 kostka margaryny
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 1/2 szklanki mleka w proszku
- 3 łyżki kakao
- 1 opakowanie wafli
- Bakalie
Łasuch – jak zrobić?
-
1.
Czekoladowy biszkopt przekroić na pół, kremówkę ubić dodając ewentualnie cukier puder. Dla pewności, że kremówka będzie miała idealną konsystencję, można dodać trochę żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie.
Margarynę, cukier i mleko zagotować i ostudzić, dodać kakao i wymieszać. Dodać drobno pokruszone wafle i ponownie dokładnie wymieszać masę. Dodać mleko w proszku i dobrze utrzeć. Masę czekoladową przelać na blachę wyłożoną pergaminem i odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Na spód biszkoptowy wyłożyć połowę bitej śmietany, na to położyć wkładkę czekoladową, przykryć pozostałym biszkoptem i wierzch posmarować pozostałą bitą śmietaną. Do ozdobienia można użyć kakao lub rozpuszczoną czekoladę.
Łasuch – dodatkowe informacje
Wkładkę najlepiej przygotować dzień wcześniej, budyń także
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Lasagne ze szpinakiem, pieczarkami i mięsem
Następny przepis: Lastryko