Lasagne bolognese
Chcielibyśmy przedstawić Ci nasz ulubiony przepis na lasagne bolognese, która jest nie tylko wyjątkowo pyszna, ale też wygląda efektownie na stole. Ta złożona z wielu warstw przekąska to prawdziwa uczta dla każdego wielbiciela makaronu. Jej gównym składnikiem jest sos bolognese, który nadaje danie głęboki i satysfakcjonujący smak. Dodatek sosu beszamelowego dodaje natomiast kremowej jedwabistości. Ogólnie rzecz biorąc, lasagne bolognese to nie tylko wspaniały posiłek do podzielenia się z serdecznymi przyjaciółmi, ale także idealne danie na dużą rodzinę. Bez względu na to, czy jesteś młodym kucharzem, czy doświadczony kulinarny weteran, na pewno pokochasz ten przepis.
Piotr Zieliński
Składniki:
- płaty makaronu lasagne
- żółty ser (ok 150-200g)
- masło do wysmarowania formy
- Sos mięsno-pomidorowy:
- 400g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowego)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- bazylia
- sól, pieprz
- olej
- Sos beszamelowy:
- 1,5-2 szklanki mleka
- 2 łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Lasagne bolognese – jak zrobić?
- Ser zetrzeć na tarce.
Przygotować sos mięsno-pomidorowy.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć posiekany czosnek i cebulę.
Dodać mięso mielone (podusić) i po chwili pomidory z puszki (z zalewą).
Całość dusić około 10 minut i następnie doprawić do smaku.
Przygotować sos beszamelowy.
Na patelni rozpuścić masło i wsypać mąkę.
(Mieszać! Mąka nie powinna się zarumienić.)
Zdjąć z ognia i mieszając (aż sos zgęstnieje) dolać mleko.
Przyprawić.
Formę dokładnie wysmarować masłem i układać warstwowo: płaty makaronu, sos beszamelowy, sos mięsno-pomidorowy, żółty ser.
Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron z sosem beszamelowym i żółtym serem.
Piec około 40 minut w 170 stopniach.
Lasagne bolognese kroić po odczekaniu około 10 minut.
Porady – Dodatkowe informacje
Powodzenie dania zależy od ilości sosu. Makaron go wsiąka. Nie należy także żałować żółtego sera.