Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

Chcielibyśmy przedstawić Ci nasz ulubiony przepis na lasagne bolognese, która jest nie tylko wyjątkowo pyszna, ale też wygląda efektownie na stole. Ta złożona z wielu warstw przekąska to prawdziwa uczta dla każdego wielbiciela makaronu. Jej gównym składnikiem jest sos bolognese, który nadaje danie głęboki i satysfakcjonujący smak. Dodatek sosu beszamelowego dodaje natomiast kremowej jedwabistości. Ogólnie rzecz biorąc, lasagne bolognese to nie tylko wspaniały posiłek do podzielenia się z serdecznymi przyjaciółmi, ale także idealne danie na dużą rodzinę. Bez względu na to, czy jesteś młodym kucharzem, czy doświadczony kulinarny weteran, na pewno pokochasz ten przepis.

Składniki:

  • płaty makaronu lasagne
  • żółty ser (ok 150-200g)
  • masło do wysmarowania formy
  • Sos mięsno-pomidorowy:
  • 400g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowego)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • olej
  • Sos beszamelowy:
  • 1,5-2 szklanki mleka
  • 2 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Lasagne bolognese – jak zrobić?

  1. Ser zetrzeć na tarce.
    Przygotować sos mięsno-pomidorowy.
    Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć posiekany czosnek i cebulę.
    Dodać mięso mielone (podusić) i po chwili pomidory z puszki (z zalewą).
    Całość dusić około 10 minut i następnie doprawić do smaku.
    Przygotować sos beszamelowy.
    Na patelni rozpuścić masło i wsypać mąkę.
    (Mieszać! Mąka nie powinna się zarumienić.)
    Zdjąć z ognia i mieszając (aż sos zgęstnieje) dolać mleko.
    Przyprawić.
    Formę dokładnie wysmarować masłem i układać warstwowo: płaty makaronu, sos beszamelowy, sos mięsno-pomidorowy, żółty ser.
    Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron z sosem beszamelowym i żółtym serem.
    Piec około 40 minut w 170 stopniach.
    Lasagne bolognese kroić po odczekaniu około 10 minut.

Porady – Dodatkowe informacje

Powodzenie dania zależy od ilości sosu. Makaron go wsiąka. Nie należy także żałować żółtego sera.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lasagne biała
Następny przepis: LASAGNE alla BOLOGNESE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode