łamańce z makiem

łamańce z makiem

Tradycyjne łamańce z makiem to nieodłączny element wigilijnego stołu. Te malutkie, pełne smaku ciasteczka, które przypominają kształtem gałązki, cieszą się dużą popularnością wśród wielu Polaków. Kruche, delikatne i lekko słodkie, są idealnym dodatkiem do czekoladowego piernika czy świątecznego kompotu. Właśnie przedstawiam Ci przepis na łamańce z makiem, które sam możesz przygotować na Wigilię. Wystarczy kilka podstawowych składników, odrobina czasu i domowe łamańce gotowe! To prawdziwy rarytas, który pozwoli Ci poczuć magię świąt na nowo. Sprawdź, jak łatwo można przygotować domowe łamańce z makiem!

Składniki:

  • ciasteczka:
    • 250 gramów mąki pszennej tortowej
    • 100 gram miękkiego masła
    • 2 duże jaja (lub 3 mniejsze)
    • 40 gramów cukru
    • 1 łyżka cukru waniliowego
  • masa makowa:
    • 2 szklanki maku
    • 1 szklanka płynnego miodu
    • kieliszek wódki (można dać np wódkę i 2 łyżki rumu lub amaretto)
    • 100 gramów rodzynek
    • 100 gramów bakalii (możemy sobie pomieszać orzechy, skórkę pomarańczową, migdały, co lubimy)

Łamańce z makiem – jak zrobić?

  1. Z masła, mąki, cukru, cukru waniliowego i jajek zagnieść kruche ciasto, włożyć je na 30 minut do lodówki. Następnie na omączonym blacie, posypanym mąką wałkiem, wywałkować ciasto na grubość około 0,5 cm, wykrawać trójkąty lub romby.
  2. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (mogą być blisko siebie, nie urosną wcale), piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut, jeśli będziemy piec w termoobiegu temperaturę zmniejszamy do 170 stopni.
  3. Z podanej porcji wychodzą dwie blachy ciasteczek.
  4. Rodzynki przelać wrzątkiem, odcedzić na sitku, orzechy posiekać, bakalie drobniutko pokroić.
  5. Mak przepłukać, zalać wodą, zagotować (około 2 minutki), odcedzić, np przez gazę lub bardzo gęste sitko, zmielić dwa, trzy razy w maszynce, przełożyć do makutry lub miski, dodać miód, utrzeć na jednolitą masę (ucierałam drewnianym tłuczkiem do ziemniaków w misce, z braku makutry).
  6. Następnie do maku wlać alkohol, wsypać odsączone rodzynki, posiekane orzechy, dokładnie wymieszać, schłodzić w lodówce.
  7. Potrawę podajemy w towarzystwie kruchych ciasteczek, które piekliśmy na początku.

Słowa kluczowe: łamańce wigilijne, łamańce z makiem na wigilię, łamańce z makiem.

łamańce z makiem – dodatkowe informacje

Do mąki, kiedy będziemy zagniatać ciasteczka można dodać zmielone na „mączkę” migdały.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Łabędzi Puch
Następny przepis: Lane kluski na mleku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode