łamańce z makiem
Tradycyjne łamańce z makiem to nieodłączny element wigilijnego stołu. Te malutkie, pełne smaku ciasteczka, które przypominają kształtem gałązki, cieszą się dużą popularnością wśród wielu Polaków. Kruche, delikatne i lekko słodkie, są idealnym dodatkiem do czekoladowego piernika czy świątecznego kompotu. Właśnie przedstawiam Ci przepis na łamańce z makiem, które sam możesz przygotować na Wigilię. Wystarczy kilka podstawowych składników, odrobina czasu i domowe łamańce gotowe! To prawdziwy rarytas, który pozwoli Ci poczuć magię świąt na nowo. Sprawdź, jak łatwo można przygotować domowe łamańce z makiem!
Składniki:
- ciasteczka:
- 250 gramów mąki pszennej tortowej
 - 100 gram miękkiego masła
 - 2 duże jaja (lub 3 mniejsze)
 - 40 gramów cukru
 - 1 łyżka cukru waniliowego
 
 - masa makowa:
- 2 szklanki maku
 - 1 szklanka płynnego miodu
 - kieliszek wódki (można dać np wódkę i 2 łyżki rumu lub amaretto)
 - 100 gramów rodzynek
 - 100 gramów bakalii (możemy sobie pomieszać orzechy, skórkę pomarańczową, migdały, co lubimy)
 
 
Łamańce z makiem – jak zrobić?
- Z masła, mąki, cukru, cukru waniliowego i jajek zagnieść kruche ciasto, włożyć je na 30 minut do lodówki. Następnie na omączonym blacie, posypanym mąką wałkiem, wywałkować ciasto na grubość około 0,5 cm, wykrawać trójkąty lub romby.
 - Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (mogą być blisko siebie, nie urosną wcale), piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut, jeśli będziemy piec w termoobiegu temperaturę zmniejszamy do 170 stopni.
 - Z podanej porcji wychodzą dwie blachy ciasteczek.
 - Rodzynki przelać wrzątkiem, odcedzić na sitku, orzechy posiekać, bakalie drobniutko pokroić.
 - Mak przepłukać, zalać wodą, zagotować (około 2 minutki), odcedzić, np przez gazę lub bardzo gęste sitko, zmielić dwa, trzy razy w maszynce, przełożyć do makutry lub miski, dodać miód, utrzeć na jednolitą masę (ucierałam drewnianym tłuczkiem do ziemniaków w misce, z braku makutry).
 - Następnie do maku wlać alkohol, wsypać odsączone rodzynki, posiekane orzechy, dokładnie wymieszać, schłodzić w lodówce.
 - Potrawę podajemy w towarzystwie kruchych ciasteczek, które piekliśmy na początku.
 
Słowa kluczowe: łamańce wigilijne, łamańce z makiem na wigilię, łamańce z makiem.
łamańce z makiem – dodatkowe informacje
Do mąki, kiedy będziemy zagniatać ciasteczka można dodać zmielone na „mączkę” migdały.
				Tagi			
		Piotr Zieliński
	