Labraks grillowany z warzywami
Chociaż nie jesteśmy w stanie przenieść się na grecką wyspę, zawsze możemy delektować się smakiem śródziemnomorskim, siedząc w naszym własnym ogrodzie. Nasz przepis na Labraksa grillowanego z warzywami jest idealny dla wszystkich, którzy tęsknią za smakiem lata, niezależnie od pory roku. Labraks, inaczej znany jako dorada królewska, to ryba o wyjątkowo smukłym ciele i intensywnym, wyrazistym smaku. Doskonale komponuje się z letnimi, sezonowymi warzywami, tworząc danie, które jest prawdziwym świętem dla kubków smakowych. Z niską zawartością tłuszczu i wysoką zawartością białka, to danie jest także zdrowym i pożywnym wyborem.
Składniki:
- 2 świeże labraksy lub pstrągi
 - 200 g cukinii
 - 4 nieduże marchewki
 - 1/2 cebuli
 - jarzynka, curry
 - pieprz
 - 1 łyżeczka masła
 - ząbek czosnku
 - świeże zioła
 
Labraks grillowany z warzywami – jak zrobić?
- Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanymi ziołami (u mnie oregano, szałwia i natka pietruszki). Rozsmarować na rybie.
 - Cebulę pokroić w piórka i włożyć do środka ryby.
 - Cukinię pokroić w plastry i rozłożyć na rybie.
 - Marchewkę pokroić w plasterki i rozłożyć dookoła.
 - Rybę posypać przyprawami i zawinąć w folię.
 - Grillować na tacce aluminiowej na średnio rozgrzanym grillu około pół godziny.
 
Smacznego.
Słowa kluczowe: labraks z grilla
Labraks grillowany z warzywami – dodatkowe informacje
Składniki na 2 porcje. Kaloryczność 1 porcji 227 kcal.
				Tagi			
		Piotr Zieliński
	