Łabędzi Puch
Składniki:
- Blaszka 25×36 cm
 - Biszkopt:
 - 5 jajek L
 - 1 szkl.mąki pszennej z czubkiem
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 - 3/4 szkl.cukru
 - szczypta soli
 - Masa Bułkowo-Kokosowa:
 - 2 bułki kajzerki
 - 3 szkl.mleka
 - pół szkl.cukru
 - paczka cukru waniliowego
 - 100 g wiórek kokosowych
 - 250 g masła lub margaryny w temp.pokojowej
 - Posypka:
 - 1 łyżka masła
 - 100 g wiórek kokosowych
 - pół szkl.cukru
 - Dodatkowo:
 - słoiczek dżemu z jagód lub z czarnej porzeczki
 - pół szkl.wody
 - 3 łyżki likieru kokosowego
 
Łabędzi puch – jak zrobić?
- 
Oddzielamy żółtka od białek, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier i ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodajemy po jednym żółtku, odkładamy mikser, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Przelewamy do blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 25-30 minut, aż do tzw. „suchego patyczka”.
Biszkopt po upieczeniu wykładamy od razu do góry dnem, ściągamy papier i pozostawiamy do przestygnięcia.
 - 
Po przestygnięciu biszkopt przekrajamy na 2 blaty.
Bułki rozdrobniamy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miseczki i zalewamy 2 szklankami mleka. Odstawiamy na chwilę, żeby dobrze namokły.
 - 
Następnie rozdrabniamy je widelcem na papkę i wsypujemy wiórki. Mieszamy.
 - 
Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami i dodajemy masę bułkowo-kokosową.
 - 
Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Masę wystudzamy do temperatury pokojowej.
Miękkie masło ubijamy na puch, dodajemy łyżkami wystudzoną masę bułkowo-kokosową, aż do wykończenia, powstanie gładka masa.
Spód biszkoptu nasączamy połową wody wymieszanej z likierem i smarujemy dżemem.
 - 
Ubijamy na puch i wykładamy 2/3 masy na biszkopt. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, nasączamy górę, rozsmarowujemy pozostałą część masy i posypujemy prażonymi wiórkami (wiórki, masło i cukier podsmażamy na patelni do zrumienienia, cały czas mieszając). Ciasto wkładamy do lodówki.
 
Słowa kluczowe: ciasto kokosowe przepisy joli
Łabędzi Puch – dodatkowe informacje
Ciasto najlepsze jest następnego dnia, likier kokosowy można zastąpić wodą z cytryną i cukrem do smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Labraks grillowany z warzywami
Następny przepis: łamańce z makiem
