Kwadraciki z ciasta francuskiego z serowym farszem
Szybkie, proste i smaczne – takie są kwadraciki z ciasta francuskiego z serowym farszem. Idealne na przekąskę, kolację czy do zaserwowania gościom podczas imprezy. Delikatne ciasto francuskie, które doskonale komponuje się z intensywnym smakiem farszu serowego, zapewnia niezapomniane kulinarne doznania. To doskonałe połączenie prostoty wykonania i elegancji serwowania. Kwadraciki z ciasta francuskiego to przepis, który zachwyci wszystkich miłośników pieczonych przekąsek. Wystarczy kilka prostych składników, aby na naszym stole pojawiło się coś naprawdę wyjątkowego. Doskonale sprawdzą się jako przekąska na wieczór, czy dodatek do zupy lub sałatki.
Składniki:
- 1 paczka ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- 200 ml śmietany 30%
- 10 dag serów (mix np. lazur, camembert, serek topiony, oscypek)
- Oliwki, papryka, zielona cebulka
Kwadraciki z ciasta francuskiego z serowym farszem – jak zrobić?
- Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o boku ok. 4cm, posmarować żółtkiem, obciążyć środek np. fasolą i przez 15-20 minut piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Na patelni rozpuścić ze śmietaną różne rodzaje serów (łącznie musimy mieć ich min. 40 dag). Należy cały czas mieszać, do momentu aż sery się rozpuszczą, a powstały sos zgęstnieje. Tak przygotowany farsz należy nałożyć na upieczone wcześniej ciasto francuskie.
- Gdy kwadraciki trochę przestygną udekorować je oliwkami, papryką i zieloną cebulką. Podawać na zimno.
Kwadraciki z ciasta francuskiego z serowym farszem – dodatkowe informacje
Do upieczenia ciasta francuskiego można wykorzystać formy małych babeczek. Należy jednak pamiętać by również obciążyć ciasto – by nam nie wyrosło za dużo i by była możliwość nałożenia farszu do babeczek.
Polecam!
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kutia
Następny przepis: Kwasek - zupa z królika (wspomnienie z dzieciństwa)