Kuskus z kalafiora

Kuskus z kalafiora

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na kuskus z kalafiora, kulinarnego hitu, który zdobywa coraz większą popularność. To proste w przygotowaniu, wegańskie danie pobudza zmysły swoim wyrazistym smakiem i świeżością. Kuskus, czyli drobne ziarna pochodzące z północnej Afryki, doskonale łączy się z łagodnością kalafiora, tworząc z harmonijną kompozycję. Całość podsmażana na oliwie z oliwek, z dodatkiem ziół typu rozmaryn czy tymianek, dostarcza mnóstwo zdrowych składników. Wypróbujcie ten przepis i zaskoczcie swoich bliskich niecodziennym połączeniem tradycyjnego kalafiora z egzotycznym kuskusem.

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 niewielka, czerwona cebula
  • 50 – 70 gramów rodzynek lub innych suszonych owoców
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • pół łyżeczki kozieradki (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki syropu z daktyli lub innego słodkiego dodatku
  • 2 goździki
  • 50 gramów pestek dyni
  • sól i pieprz
  • świeże warzywa np. pomidorki koktajlowe, ogórek, rzodkiewka czy kalarepa

1. Kuskus z kalafiora – jak zrobić?

  1. Kalafior dzielę na różyczki, myję i osuszam. Rozdrabiam kalafior w mikserze. Można także zetrzeć go na tarce. Natkę pietruszki, koperek i szczypiorek bardzo drobno kroję. Kroję też bardzo drobno łodyżki natki i koperku – będą przyjemnie chrupać. Cebulę kroję w bardzo drobną kostkę. Czosnek przeciskam przez praskę. Przyprawy rozdrabniam w moździerzu. Wszystkie składniki dokładnie mieszam ze sobą z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Pestki słonecznika prażę na suchej patelni i posypuję nimi kuskus. Przyprawiam do smaku.

Kuskus z kalafiora – dodatkowe informacje

Jeżeli ktoś nie przepada za rodzynkami, a wiem, że jest sporo takich osób, można je zastąpić suszoną żurawiną lub innymi owocami. Dodadzą one słodyczy i przełamią smak całości. Warto też pamiętać o bardzo drobnym posiekaniu ziół.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KUS KUS po arabsku w wersji bezglutenowej
Następny przepis: kuskus z warzywami w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode