Kurki z jajkami
Do przygotowania pysznego dania o nazwie „Kurki z jajkami” użyjemy dwóch głównych składników: jajek i kurek, które są jednymi z najbardziej aromatycznych grzybów leśnych. Dania z kurek to klasyka sezonowej kuchni, a kurki smażone na patelni z jajkami mają wyjątkowy, słodkawy smak i wyjątkowo delikatną konsystencję. Ta propozycja to znakomite połączenie prostej w wykonaniu, a jednocześnie wykwintnej potrawy, która zachwyci zarówno miłośników grzybów, jak i miłośników pysznego i zdrowego jedzenia. Spróbuj sam i poczuj smak lata na własnym talerzu. Idealne na wyjątkowe śniadanie lub late lunch.
admin
Składniki:
- 1 szklanka oczyszczonych i umytych kurek
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mleka
- 3 jajka
- 1/2 cebuli pokrojonej w kosteczkę
- garść szpinaku
- gałązka lubczyku (opcjonalnie)
- szczypior z cebuli do posypania
- sól i pieprz
Kurki z jajkami – jak zrobić?
-
1.
Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulkę. Dodajemy kurki oraz sól i pieprz. Smażymy do czasu odparowania płynu. -
2.
Dodajemy szpinak oraz lubczyk i chwilkę smażymy wszystko razem. -
3.
W czasie gdy kurki się smażą, roztrzepujemy jajka z mlekiem. Dodajemy pomidorki przekrojone na pół i mieszamy. -
4.
Jajka z mlekiem i pomidorkami wlewamy na patelnię i smażymy do uzyskania ulubionej konsystencji. Wykładamy na talerz i obficie posypujemy pokrojonym szczypiorem z cebuli.
Kurki z jajkami – dodatkowe informacje
Potrawa najlepiej smakuje z kromeczką świeżego pieczywa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurki w sosie śmietanowo- koperkowym
Następny przepis: Kurki z papryką i cebulą