Kurki z jajkami

Kurki z jajkami

Do przygotowania pysznego dania o nazwie „Kurki z jajkami” użyjemy dwóch głównych składników: jajek i kurek, które są jednymi z najbardziej aromatycznych grzybów leśnych. Dania z kurek to klasyka sezonowej kuchni, a kurki smażone na patelni z jajkami mają wyjątkowy, słodkawy smak i wyjątkowo delikatną konsystencję. Ta propozycja to znakomite połączenie prostej w wykonaniu, a jednocześnie wykwintnej potrawy, która zachwyci zarówno miłośników grzybów, jak i miłośników pysznego i zdrowego jedzenia. Spróbuj sam i poczuj smak lata na własnym talerzu. Idealne na wyjątkowe śniadanie lub late lunch.

Składniki:

  • 1 szklanka oczyszczonych i umytych kurek
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mleka
  • 3 jajka
  • 1/2 cebuli pokrojonej w kosteczkę
  • garść szpinaku
  • gałązka lubczyku (opcjonalnie)
  • szczypior z cebuli do posypania
  • sól i pieprz

Kurki z jajkami – jak zrobić?

  1. Podsmażamy kurki.
    1.
    Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulkę. Dodajemy kurki oraz sól i pieprz. Smażymy do czasu odparowania płynu.
  2. Dodajemy szpinak i lubczyk.
    2.
    Dodajemy szpinak oraz lubczyk i chwilkę smażymy wszystko razem.
  3. Jajka rozbijamy z mlekiem.
    3.
    W czasie gdy kurki się smażą, roztrzepujemy jajka z mlekiem. Dodajemy pomidorki przekrojone na pół i mieszamy.
  4. Smacznego.
    4.
    Jajka z mlekiem i pomidorkami wlewamy na patelnię i smażymy do uzyskania ulubionej konsystencji. Wykładamy na talerz i obficie posypujemy pokrojonym szczypiorem z cebuli.

Kurki z jajkami – dodatkowe informacje

Potrawa najlepiej smakuje z kromeczką świeżego pieczywa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurki w sosie śmietanowo- koperkowym
Następny przepis: Kurki z papryką i cebulą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode