Kurki w solance na zimę

Kurki w solance na zimę

Nie ma nic lepszego, niż cieszyć się smakiem lasu jesienią, a może jednak? Oto sprawdzony przepis na kurki w solance na zimę, który pozwoli Ci przenieść ten smak do Twojej kuchni o każdej porze roku. Dzięki temu przepisowi łatwo połączysz unikalny aromat kurek z łagodną nutą soli, co przekłada się na wyjątkowo smaczną przekąskę. Pasteryzacja kurek jest kluczowa, aby zapewnić ich długotrwałość i zachować maksimum smaku. Jaki jest sekret przygotowania idealnie pasteryzowanych kurek? Przekonaj się sam, przygotowując swoje własne kurki w zalewie solnej na zimę.

Składniki:

  • Kurki (grzyby leśne)
  • 1 łyżka stołowa soli na litr wody

Kurki w solance na zimę – jak zrobić?

  1. Kurki oczyścić, przepłukać na durszlaku, wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować przez 10 minut od zawrzenia wody. Podgotowane kurki odcedzić na durszlaku i przelać zimną wodą. Gdy odciekną, przełożyć je do wyparzonych słoików do 2/3 wysokości słoja.

    Przygotować solankę: w garnku zagotować wodę z solą w proporcji 1 łyżka stołowa na 1 litr wody, w takiej ilości ile mamy słoików z grzybami.

    Gorącą solanką zalać do pełna słoiki z grzybami, dokładnie zakręcić i odwrócić do góry dnem, mają ostygnąć. Słoiki włożyć do garnka wyłożonego bawełnianą ścierką i zalać je zimną wodą do 2/3 wysokości słoika. Pasteryzować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 minut. Słoiki zostawić w garnku aż wystygną. Słoiki wyjąć i przenieść w chłodne, ciemne miejsce.

Kurki w solance na zimę – dodatkowe informacje

Po otwarciu słoika, wystarczy grzyby wyłożyć na durszlak i wypłukać po bieżącą wodą, a potem delektować się ich smakiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: kurczak z warzywami w sosie słodko kwaśnym
Następny przepis: Kurki w sosie śmietanowo- koperkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode