kurczak słodko-ostry
Kurczak słodko-ostry to aromatyczna danie pełne intensywnych smaków i tekstur. Oto prosty do przygotowania przepis na kurczaka na słodko ostro, który wprowadzi wybuchowe połączenie smaków do Twojego domowego menu. Ten obiad łączy w sobie delikatność kurczaka z soczystym pomidorowym sosem, podkreślonym pikantnymi dodatkami. Rozgrzewające przyprawy mieszają się ze słodkim miodem tworząc idealną równowagę między pikantnym, a słodkim. Bez względu na okazję, ten kurczak słodko-ostry zadowoli każdego miłośnika kuchni pełnej zaskakujących smaków.
admin
Składniki:
- 4 udko z kurczaka
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki pikantnego ketchupu
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka po węgiersku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- sól
- pieprz
- chili
Kurczak słodko-ostry – jak zrobić?
- Udka przekroić oddzielając pałki. Dobrze oczyścić. Pozostałe składniki wymieszać z misce i do tak przygotowanej marynaty włożyć mięso, dobrze je nacierając. Miskę zawinąć w folię spożywczą i umieścić na dobę w lodówce.
- Następnie przełożyć mięso do rękawa do pieczenia i piec w piekarniku około godziny w 200*C. Po tym czasie rękaw rozciąć i zapiec mięso przez 20 minut.
kurczak słodko-ostry – dodatkowe informacje
mięso dobrze smakuje także na zimno
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak satay z sosem orzechowym
Następny przepis: Kurczak teriyaki z chrupiącymi warzywami