kurczak słodko-ostry

kurczak słodko-ostry

Kurczak słodko-ostry to aromatyczna danie pełne intensywnych smaków i tekstur. Oto prosty do przygotowania przepis na kurczaka na słodko ostro, który wprowadzi wybuchowe połączenie smaków do Twojego domowego menu. Ten obiad łączy w sobie delikatność kurczaka z soczystym pomidorowym sosem, podkreślonym pikantnymi dodatkami. Rozgrzewające przyprawy mieszają się ze słodkim miodem tworząc idealną równowagę między pikantnym, a słodkim. Bez względu na okazję, ten kurczak słodko-ostry zadowoli każdego miłośnika kuchni pełnej zaskakujących smaków.

Składniki:

  • 4 udko z kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka po węgiersku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • sól
  • pieprz
  • chili

Kurczak słodko-ostry – jak zrobić?

  1. Udka przekroić oddzielając pałki. Dobrze oczyścić. Pozostałe składniki wymieszać z misce i do tak przygotowanej marynaty włożyć mięso, dobrze je nacierając. Miskę zawinąć w folię spożywczą i umieścić na dobę w lodówce.
  2. Następnie przełożyć mięso do rękawa do pieczenia i piec w piekarniku około godziny w 200*C. Po tym czasie rękaw rozciąć i zapiec mięso przez 20 minut.

kurczak słodko-ostry – dodatkowe informacje

mięso dobrze smakuje także na zimno


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak satay z sosem orzechowym
Następny przepis: Kurczak teriyaki z chrupiącymi warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode