Kurczak pieczony na kiszonej kapuście
Kochasz połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z nowoczesnością? Przepis na kurczaka pieczonego na kiszonej kapuscie jest idealnym związkiem tych dwóch światów. Ten aromatyczny i pełny smaku długotrwale pieczony kurczak, podany na łóżku z soczystej, lekko słodkawej, kiszonej kapusty, jest klasycznym danie, które zachwyci nie tylko miłośników tradycyjnej kuchni. Propozycja kurczaka na kiszonej kapuście to komfortowe, domowe jedzenie mające swoje korzenie w tradycyjnych polskich przepisach. Zapraszamy do odkrycia nowej odsłony klasycznego dnia z ogromną porcją pysznych smaków.
admin
Składniki:
- 1 kurczak o wadze około 1,5kg (najlepiej z wolnego wybiegu)
- 1 kg kiszonej kapusty
- 100g suszonych śliwek (można dodać kilka wędzonych)
- 100g suszonych moreli
- 1 łyżka oleju do posmarowania formy
- marynata do kurczaka:
- 2 łyżki miodu
- sok z połowy pomarańczy
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki kolendry
- sól
- pieprz
Kurczak pieczony na kiszonej kapuście – jak zrobić?
- Kurczaka podzielić na kawałki: oddzielić udka, podudzia, skrzydełka, odkroić filety (korpus można wykorzystać np. do ugotowania rosołu). Składniki marynaty wymieszać. Kurczaka polać marynatą, odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą na noc.
- Żaroodporne naczynie wysmarować olejem. Kapustę opłukać, jeśli jest zbyt kwaśna. Odcisnąć, wyłożyć do naczynia na przemian ze śliwkami i morelami.
- Na kapuście ułożyć kawałki kurczaka.
- Naczynie przykryć pokrywką lub folia aluminiowa (folia nie powinna dotykać mięsa), wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50-60 minut w temp. 170°C (termoobieg), następnie zdjąć pokrywkę/folię i piec jeszcze 30 minut, aż mięso będzie ładnie zarumienione.
- Podawać od razu.
Smacznego!
Kurczak pieczony na kiszonej kapuście – dodatkowe informacje
Można wykorzystać również pojedyncze kawałki kurczaka, np. same udka lub pałki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak pieczony na puszce piwa
Następny przepis: Kurczak pieczony w całości