Kurczak pieczony na kiszonej kapuście

Kurczak pieczony na kiszonej kapuście

Kochasz połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z nowoczesnością? Przepis na kurczaka pieczonego na kiszonej kapuscie jest idealnym związkiem tych dwóch światów. Ten aromatyczny i pełny smaku długotrwale pieczony kurczak, podany na łóżku z soczystej, lekko słodkawej, kiszonej kapusty, jest klasycznym danie, które zachwyci nie tylko miłośników tradycyjnej kuchni. Propozycja kurczaka na kiszonej kapuście to komfortowe, domowe jedzenie mające swoje korzenie w tradycyjnych polskich przepisach. Zapraszamy do odkrycia nowej odsłony klasycznego dnia z ogromną porcją pysznych smaków.

Składniki:

  • 1 kurczak o wadze około 1,5kg (najlepiej z wolnego wybiegu)
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 100g suszonych śliwek (można dodać kilka wędzonych)
  • 100g suszonych moreli
  • 1 łyżka oleju do posmarowania formy
  • marynata do kurczaka:
  • 2 łyżki miodu
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki kolendry
  • sól
  • pieprz

Kurczak pieczony na kiszonej kapuście – jak zrobić?

  1. Kurczaka podzielić na kawałki: oddzielić udka, podudzia, skrzydełka, odkroić filety (korpus można wykorzystać np. do ugotowania rosołu). Składniki marynaty wymieszać. Kurczaka polać marynatą, odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą na noc.
  2. Żaroodporne naczynie wysmarować olejem. Kapustę opłukać, jeśli jest zbyt kwaśna. Odcisnąć, wyłożyć do naczynia na przemian ze śliwkami i morelami.
  3. Na kapuście ułożyć kawałki kurczaka.
  4. Naczynie przykryć pokrywką lub folia aluminiowa (folia nie powinna dotykać mięsa), wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50-60 minut w temp. 170°C (termoobieg), następnie zdjąć pokrywkę/folię i piec jeszcze 30 minut, aż mięso będzie ładnie zarumienione.
  5. Podawać od razu.

Smacznego!

Kurczak pieczony na kiszonej kapuście – dodatkowe informacje

Można wykorzystać również pojedyncze kawałki kurczaka, np. same udka lub pałki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak pieczony na puszce piwa
Następny przepis: Kurczak pieczony w całości

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode