Kurczak korma po hindusku wg Gordona Ramsay’a
Dziś prezentujemy przepis na klasyczne, hinduskie danie – kurczaka korma. Ten przepis jest inspirowany kulinarną sztuką Gordona Ramsay’a, znanego na całym świecie mistrza kuchni. Kurczak korma to propozycja dla tych, którzy cenią łagodne i kremowe smaki. Składa się z delikatnego kurczaka, smażonego w aromatycznym sosie korma. Kwintesencją tego dania jest połączenie smaków, które podkreślają sos korma, łącząc w sobie pikantne przyprawy z gładkością śmietany. To danie to wspaniałe wprowadzenie do bogactwa smaków kuchni hinduskiej. Czy jesteś gotowy odkryć to kulinarny przepis Gordona Ramsay’a?
Składniki:
- dwie połówki piersi z kurczaka
- 250 ml mleka kokosowego
- 1 cebula
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka curry
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki imbiru
- odrobina cynamonu
- natka pietruszki
- sól, pieprz cayenne, kolendra
- łyżka oliwy
- 2 torebki ryżu
Kurczak korma po hindusku wg Gordona Ramsay’a – jak zrobić?
- Wstawiamy ryż do gotowania.
- Obieramy cebulę i kroimy w piórka.
- Jednocześnie możemy również obrać czosnek, zgnieść, pokroić drobno.
- Następnie oczyszamy mięso, kroimy w większą kostkę i przekładamy do miski.
- Oprószamy solą i pieprzem oraz dodajemy sos sojowy. Mieszamy.
- Rozgrzewamy oliwę na patelni. Wrzucamy cebulę, czekamy aż lekko się przyrumieni.
- Wrzucamy pokrojone piersi. Smażymy aż mięso lekko zbrązowieje.
- Dodajemy przyprawy.
- Następnie wlewamy mleko kokosowe i czekamy ok. 20 min, aż sos się zagęści.
- Dodajemy natkę.
- Przerzucamy ryż na talerz i dodajemy sos. Gotowe!
Kurczak korma po hindusku wg Gordona Ramsay’a – dodatkowe informacje
Curry można zastąpić samą kurkumą, imbirem, szczyptą cynamonu i słodką papryką, wtedy danie nie będzie tak intensywne w smaku. Natomiast mleko kokosowe można zastąpić zwykłym mlekiem 250ml i łyżką aromatu kokosowego.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak faszerowany ze szpinakiem
Następny przepis: Kurczak majonezowo-ketchupowy