Kurczak faszerowany ze szpinakiem

Kurczak faszerowany ze szpinakiem

Propozycja dzisiejszego przepisu to wyjątkowy, elegancki i sycący danie – kurczak faszerowany szpinakiem. W role głównej występuje tutaj królewski kurczak, który dzięki swojej uniwersalnej naturze doskonale łączy się z wieloma składnikami. W naszym przepisie, jego kompanem będzie szpinak – warzywo o charakterystycznym smaku i wysokich wartościach odżywczych. Takie połączenie daje nie tylko ciekawe połączenie smaków, ale także atrakcyjny wygląd dania. Kurczak faszerowany szpinakiem to propozycja na elegancki posiłek, ale również na co dzień – to danie, które doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbuj i przekonaj się sam!

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 80 g sera typu Feta w kostce (8-12% tłuszczu)
  • 2-3 garstki młodego szpinaku
  • Kilka plastrów pomidora
  • Kilka oliwek
  • 2 Łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki wody
  • Kilka listków bazylii
  • Suszony rozmaryn i tymianek
  • Pieprz i sól
  • Mielona papryka słodka i ostra

Kurczak faszerowany ze szpinakiem – jak zrobić?

  1. Z przypraw, oliwy i wody stworzyć marynatę, a następnie nasmarować kurczaka.
  2. Ostrym nożem wykroić z boku kieszonki. Kieszonki nafaszerować plastrami sera, pomidorami, szpinakiem, bazylią i pokrojonymi w plasterki oliwkami.
  3. Piec 30-45 minut w 190 stopniach (zależnie od wielkości mięsa). Najlepiej piec mięso w żaroodpornym, szklanym lub ceramicznym naczyniu, przykryte folią aluminiową (tak żeby nie wyschło).

Kurczak faszerowany ze szpinakiem – dodatkowe informacje

Kurczaka można nafaszerować innymi warzywami lub wykorzystać inne przyprawy. Po nasmarowaniu marynatą, najlepiej odstawić mięso w chłodne miejsce na kilka godzin.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak faszerowany ryzem.
Następny przepis: Kurczak korma po hindusku wg Gordona Ramsay'a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode