Kurczak faszerowany ze szpinakiem
Propozycja dzisiejszego przepisu to wyjątkowy, elegancki i sycący danie – kurczak faszerowany szpinakiem. W role głównej występuje tutaj królewski kurczak, który dzięki swojej uniwersalnej naturze doskonale łączy się z wieloma składnikami. W naszym przepisie, jego kompanem będzie szpinak – warzywo o charakterystycznym smaku i wysokich wartościach odżywczych. Takie połączenie daje nie tylko ciekawe połączenie smaków, ale także atrakcyjny wygląd dania. Kurczak faszerowany szpinakiem to propozycja na elegancki posiłek, ale również na co dzień – to danie, które doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbuj i przekonaj się sam!
Składniki:
- Podwójna pierś z kurczaka
- 80 g sera typu Feta w kostce (8-12% tłuszczu)
- 2-3 garstki młodego szpinaku
- Kilka plastrów pomidora
- Kilka oliwek
- 2 Łyżki oliwy
- 1-2 łyżki wody
- Kilka listków bazylii
- Suszony rozmaryn i tymianek
- Pieprz i sól
- Mielona papryka słodka i ostra
Kurczak faszerowany ze szpinakiem – jak zrobić?
- Z przypraw, oliwy i wody stworzyć marynatę, a następnie nasmarować kurczaka.
- Ostrym nożem wykroić z boku kieszonki. Kieszonki nafaszerować plastrami sera, pomidorami, szpinakiem, bazylią i pokrojonymi w plasterki oliwkami.
- Piec 30-45 minut w 190 stopniach (zależnie od wielkości mięsa). Najlepiej piec mięso w żaroodpornym, szklanym lub ceramicznym naczyniu, przykryte folią aluminiową (tak żeby nie wyschło).
Kurczak faszerowany ze szpinakiem – dodatkowe informacje
Kurczaka można nafaszerować innymi warzywami lub wykorzystać inne przyprawy. Po nasmarowaniu marynatą, najlepiej odstawić mięso w chłodne miejsce na kilka godzin.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak faszerowany ryzem.
Następny przepis: Kurczak korma po hindusku wg Gordona Ramsay'a